Předmět: Novověká keramika

» Seznam fakult » FF » KAR
Název předmětu Novověká keramika
Kód předmětu KAR/KERN
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Hrouda Milan, Mgr. et Mgr. Ph.D.
  • Horák Jiří, doc. PhDr. Ph.D.
  • Novák Jiří, PhDr. Ph.D.
  • Ebadpour Jan, Mgr.
Obsah předmětu
Keramologie je disciplina kladoucí nárok na komplexní poznání keramiky v syntéze disociovaných poznatků archeologických, etnologických, uměnovědných, historiografických, poznatků technických věd (zvl. v oboru technologie silikátů), přírodních věd (zvl. v oboru ložiskové geologie keramických surovin). Kurz se věnuje historické produkci keramiky cechovních privilegovaných profesí, živnostenských koncesovaných profesí, keramiky průmyslové a keramiky speciálních oborů (např. archaické ženské keramiky; archaické keramiky cirkulujících hrnčířů; specificky privilegované produkce - např. grafitové keramiky pro válečné účely, medicinální keramiky terra sigillata; keramiky výtvarníků; keramiky fušerů; padělané keramiky; kamnářství). Zvláštní pozornost je věnována technologickému poznání keramiky, specifickým technologiím surovin, tváření, struktivních vrstev, výpalu. Technologické poznání je bází typologického poznání, specifických druhů keramiky. Druhá část kurzu je věnována poznání historických funkcí keramiky; hrnčířské nádobí náleží k nejdůležitějším artefaktům postmedievální archeologie a etnologie. Zdůrazňuje se také nálezový kontext keramiky, význam užívání keramického nádobí přímo v terénu, např. na poli v převážné části hospodářského roku. Závažné jsou kategorie nádobí čeledního, výměnkářského, hodového, postního, iniciačního ad. Neméně důležitá je i problematika kulturních filiací, zvl. importů keramiky, introdukcí zahraničních technologií a dalších transgresí (např. panonského nádobí prostřednictvím svatebních výbav).

Studijní aktivity a metody výuky
Přednáška s demonstrací, Cvičení
  • Kontaktní výuka - 26 hodin za semestr
  • Praktická výuka [vyjádření počtem hodin] - 26 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku [10-60] - 55 hodin za semestr
  • Příprava na souhrnný test [6-30] - 22 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Shrnout význam archeologie pro poznání minulosti
Odborné dovednosti
Rozumět odbornému textu v anglickém / německém jazyce
Používat adekvátní terminologii v českém jazyce
Porozumět vědecky strukturované přednášce
Výsledky učení
Odborné znalosti
Shrne problematiku současné keramologie, kladené otázky, pramennou základnu
Shrne historickou produkci keramiky cechovních privilegovaných profesí, živnostenských koncesovaných profesí, keramiky průmyslové a keramiky speciálních oborů
Popíše technologii výroby keramiky a jejích specifických typů
Popíše a rozliší kategorie keramického zboží
Odborné dovednosti
Analyzuje typy keramické produkce
Je schopen identifikovat keramiku vyrobenou za různými účely popíší technologii výroby keramiky a jejích specifických typů
Popíše a rozliší kategorie keramického zboží
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednáška s demonstrací,
Cvičení (praktické činnosti),
Hodnotící metody
Kombinovaná zkouška,
Test,
Doporučená literatura
  • Barta, Rudolf. Sklářství a keramika III. díl, Jemná keramika. Praha : Průmyslové vydavatelství, 1952.
  • Bauer, I. Hafnergeschirr aus Altbayern. München. Berlin, 1971.
  • Konta, Jiří. Keramické a sklářské suroviny. 1. vyd. Praha : Univ. Karlova, 1982.
  • Landsfeld, Heřman. Lidové hrnčířství a džbánkařství : Besedy o řemesle džbánkařském, hrnčířském a kamnářském. 1. vyd. Praha : Orbis, 1950.
  • Scheufler, V. Lidové hrnčířství v českých zemích. Praha, 1972.
  • Štajnochr. Archaické technologie tváření keramiky. Archeologické rozhledy L, 95 - 110. Praha, 1998.
  • Úlehlová-Tilschová, M. Česká strava lidová. Praha, 1945.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr