Course: Psychology of Nutrition

» List of faculties » FPE » KPS
Course title Psychology of Nutrition
Course code KPS/PSV
Organizational form of instruction Lecture
Level of course Bachelor
Year of study not specified
Semester Winter and summer
Number of ECTS credits 2
Language of instruction Czech
Status of course unspecified
Form of instruction Face-to-face
Work placements This is not an internship
Recommended optional programme components None
Lecturer(s)
  • Bouda Antonín, PhDr. Mgr. Ph.D.
Course content
1. Introduction to the subject, metodology of experimental behavior in nutrition sciences. 2. Food intake regulation. 3. Ecological approach to feeding behavior. 4. The influence of essential nutrients on the psyche, behavior and experience. 5. The influence of vitamins and minerals on the psyche and behavior. 6. The influence of some diet supplements on the behavior. 7. Nutrition during ontogenesis. Fixing and changing of nutrition habits. 8. Psychogenic feeding disorders. 9. The influence protein and protein-enrgetical malnutrition (mainutrice) on CNS activity and behavior. 10. Principles of balanced food based on philosophical-spiritualistic directons. Nutrition as a preacaution against stress. 11. Social aspects of food. Sociální aspekty jídla. The basics of proper dining. 12. A positive personal development in the food behavior. Nutrition program as a support of brain activity. 13. Summary, evaluation.

Learning activities and teaching methods
Interactive lecture, Lecture supplemented with a discussion, Collaborative instruction, Discussion, Students' portfolio, Task-based study method, Self-study of literature, Lecture
  • Contact hours - 26 hours per semester
  • Preparation for comprehensive test (10-40) - 30 hours per semester
prerequisite
Knowledge
Vymezuje základní pojmy z oblasti výživy a nauky o poživatinách.
Popisuje principy racionální výživy.
Definuje základní živiny: sacharidy, bílkoviny, lipidy, vitamíny, minerální látky.
Skills
Znázorňuje a sestavuje pyramidu zdravé výživy podle různých přístupů.
Posuzuje vhodnost jednotlivých potravin z pohledu principu racionální výživy.
Konstruktivně zhodnocuje vhodnost alternativních směrů ve výživě z pohledu principů racionální výživy.
Competences
N/A
N/A
N/A
learning outcomes
Knowledge
Definuje psychologii výživy jako speciální disciplínu psychologie.
Vysvětluje vztah mezi psychikou a výživou.
Charakterizuje jednotlivé determinanty výživových zvyklostí.
Vysvětluje význam motivačního chování, apetenčního chování a konzumatorního chování v potravinovém cyklu.
Popísuje vliv barev na potravinové chování.
Charakterizuje senzorické proecesy (vůni a chuť) a emeoce jako psychické faktory vyvolávající chuť a apetenčního chování.
Objasňuje příčiny poruch výživy založených na psychosociálních aspektech.
Skills
Volí adekvátní metody ve výzkumných šetřeních potravinového chování.
Posuzuje vliv jednotlivých potravin na psychiku člověka.
Navrhuje jídelníček pro optimální zatížení psychiky.
Rozpoznává nevhodné stravovací chování založené na psychosociálních aspektech.
Competences
N/A
N/A
N/A
teaching methods
Knowledge
Lecture
Lecture supplemented with a discussion
Interactive lecture
Self-study of literature
Skills
Lecture
Lecture supplemented with a discussion
Interactive lecture
Self-study of literature
Competences
Lecture
Lecture supplemented with a discussion
Interactive lecture
Self-study of literature
assessment methods
Knowledge
Test
Seminar work
Skills
Test
Seminar work
Competences
Test
Seminar work
Recommended literature
  • Fraňková, Slávka; Dvořáková-Janů, Věra. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha : Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0548-1.
  • Fraňková, Slávka; Odehnal, Jiří; Pařízková, Jana. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Vyd. 1. Praha : HZ Editio, 2000. ISBN 80-86009-32-7.
  • Fraňková, Slávka. Výživa a psychické zdraví. Vyd. 1. Praha : ISV, 1996. ISBN 80-85866-13-7.
  • KRCH, F. D. Bulimie. Jak bojovat s přejídáním. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2130-9.
  • NAVRÁTIL, M., ČEŠKOVÁ, E., SOBOTKA, L. Klinická výživa v psychiatrii. Praha: Maxdorf, 2000. ISBN 80-85912-33-3.
  • PAPEŽOVÁ, H. (ed.). Spektrum poruch příjmu potravy. Praha: Grada, 2010. ISBN 80-85912-33-3.
  • Piťha, Jan; Poledne, Rudolf. Zdravá výživa pro každý den. Vyd. 1. Praha : Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.
  • ŠTANZEL, T., REMEŠOVÁ, Š. Strava a vědomí. Praha: Dharmagaia, 2010. ISBN 978-80-7436-010-7.


Study plans that include the course
Faculty Study plan (Version) Category of Branch/Specialization Recommended year of study Recommended semester