Vyučující
|
-
Vais Jiří, doc. Ing. Ph.D.
-
Beneš Antonín, Ing. Ph.D.
-
Zákravský František, Ing.
|
Obsah předmětu
|
Předmět seznamuje studenty s metodami průmyslového inženýrství a jejich praktickým využitím. 1. Úvod, historie, vymezení PI, význam PI, členění metod 2. Analytické metody - I. 3. Analytické metody - II. 4. Metody zlepšování procesů - I. 5. Metody zlepšování procesů - II. 6. Metody projektování výrobních procesů - I. 7. Metody projektování výrobních procesů - II. 8. Metody pro řízení a plánování - I. 9. Metody pro řízení a plánování - II. 10. Metody PI v nevýrobních oblastech - I. 11. Metody PI v nevýrobních oblastech - II. 12. Metody pro podporu týmové práce - I. 13. Metody pro podporu týmové práce - II.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednáška s aktivizací, Přednáška s praktickými aplikacemi, Diskuse, Dialogická výuka
- Kontaktní výuka
- 52 hodin za semestr
- Projekt individuální [40]
- 30 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku [10-60]
- 55 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
popsat a vysvětlit metody pro zlepšování podnikových procesů |
využívat teoretické znalosti z oblasti průmyslového inženýrství, logistiky, komunikace, projektovaní výrobních systémů, projektovaní výrobních procesů, projektového managementu |
sdělit odborníkům i laikům informace o odborných problémech zlepšováním podnikových procesů |
Odborné dovednosti |
---|
používat své odborné dovednosti alespoň v jednom cizím jazyce |
použít své znalosti teoretických základů průmyslového inženýrství při řešení praktických problémů z oblasti zlepšování podnikových procesů |
umět na základě získaných znalostí navrhnout návrhy zlepšení stávajících podnikových procesů |
Obecné způsobilosti |
---|
mgr. studium: samostatně a odpovědně se na základě rámcového zadání rozhodují v souvislostech jen částečně známých, |
mgr. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
mgr. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru., |
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
znát detailněji metody průmyslového inženýrství |
znát praktické využití metod průmyslového inženýrství |
komplexně vysvětlit možná zlepšení podnikových procesů ve výrobní i nevýrobní oblasti |
Odborné dovednosti |
---|
použít své teoretické znalosti z oblasti průmyslového inženýrství a aplikací jeho metod |
samostatně rozpoznat problémy týkající se aplikace metod průmyslového inženýrství v průmyslové praxi |
prakticky navrhnout zlepšení podnikových procesů ve výrobní i nevýrobní oblastí |
samostatně zhodnotit klady i zápory základních variant návrhů zlepšení podnikových procesů |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednáška s aktivizací studentů, |
Diskuse, |
Odborné dovednosti |
---|
Projektová výuka, |
Cvičení (praktické činnosti), |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška, |
Test, |
Seminární práce, |
Odborné dovednosti |
---|
Demonstrace dovedností (praktická činnost), |
Skupinová prezentace, |
Ústní zkouška, |
Obecné způsobilosti |
---|
Ústní zkouška, |
Doporučená literatura
|
-
Bauer, Miroslav. Kaizen : cesta ke štíhlé a flexibilní firmě. 1. vyd. Brno : BizBooks, 2012. ISBN 978-80-265-0029-2.
-
Černý, J. Úvod do studia metod průmyslového inženýrství a systémů služeb. UTB, Zlín, 2004. ISBN 80-7318-227-0.
-
Edl, Milan; Kudrna, Jiří. Metody průmyslového inženýrství. [Plzeň] : SmartMotion, 2013. ISBN 978-80-87539-40-8.
-
Edl, Milan. Systémové pojetí životního cyklu technického projektu v prostředí DP. [Plzeň] : SmartMotion, 2013. ISBN 978-80-87539-20-0.
-
Gregor M., Košturiak J. Just-in-Time - Výrobná filozofia pre dobrý management. ELITA Bratislava, 1994. ISBN 80-85323-64-8.
-
Košturiak, Ján; Frolík, Zbyněk. Štíhlý a inovativní podnik. Praha : Alfa Publishing, 2006. ISBN 80-86851-38-9.
-
Vytlačil, M., Mašín, I. Cesty k vyšší produktivitě : strategie založená na PI. Liberec, 1996. ISBN 80-902235-0-8.
|