|
Vyučující
|
-
Pertl Jagan Mohan, doc. Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
Předmět poskytuje studentům informace o nejnovějších trendech v oblasti managementu podniků v současné době. Pozornost je věnována zejména vzniku a prosazování nových paradigmat managementu, používaných ve znalostní ekonomice, managementu znalostí v současných podnicích a potřebě a řízení managementu inovací produkčních podniků. Součástí cvičení jsou workshopy na daná témata a ukázky příkladů úspěšných podniků v této oblasti. 1. Úvod do znalostního managementu 2. Znalostní management - základní pojmy 3. Učící se organizace a řízení změn 4. Znalostní organizace 5. Znalostní pracovníci 6. Znalostní management a intelektuální kapitál 7. Znalostní ekonomika 8. Inovace v průmyslových podnicích 9. Hodnotové inovace 10. Management inovací 11. Inovační systém 12. Rozvoj kreativity v podniku 13. Řízení podnikové kultury
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Vypracování seminární práce v magisterském studijním programu [5-100]
- 40 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku [10-60]
- 30 hodin za semestr
- Kontaktní výuka
- 52 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| mít základní znalosti v oblasti managementu průmyslových podniků |
| znát základní vývojové tendence v managementu a odhadovat jejich další vývoj |
| znát vývoj a užití produkčních a informačních technologií |
| znát základní pojmy v oblasti informatiky a IS/IT |
| Odborné dovednosti |
|---|
| efektivně řídit veškeré vlastní aktivity |
| efektivně využívat dostupné informační, komunikační a další technologie pro svoji činnost |
| řídit a usměrňovat činnost kolektivů, jejichž je členem |
| efektivně se podílet na řízení organizace nebo její významné části |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| mgr. studium: samostatně a odpovědně se na základě rámcového zadání rozhodují v souvislostech jen částečně známých, |
| mgr. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
| - |
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| znát moderní přístupy v managementu |
| znát základní poznatky a metody v oblasti inovací, kreativity a znalostního managementu v průmyslových podnicích |
| znát význam možných rizik v podnikatelské i provozní činnosti |
| znát vývojové tendence v oblasti managementu průmyslových podniků |
| Odborné dovednosti |
|---|
| podporovat uplatňování moderních přístupů v managementu |
| implementovat nové poznatky v oblasti managementu průmyslových podniků |
| aplikovat základní poznatky z oblasti inovací, znalostního managementu a řízení rizik |
| integrovaně využít těchto znalostí při rozvoji systému řízení a používaných metod v oblasti řízení průmyslových podniků |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| mgr. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i širší veřejnosti vlastní odborné názory, |
| mgr. studium: samostatně a odpovědně se rozhodují v nových nebo měnících se souvislostech nebo v zásadně se vyvíjejícím prostředí s přihlédnutím k širším společenským důsledkům jejich rozhodování, |
| - |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Přednáška s diskusí, |
| Přednáška s aktivizací studentů, |
| Samostatná práce studentů, |
| Výuka podporovaná multimédii, |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Cvičení (praktické činnosti), |
| Samostatná práce studentů, |
| Prezentace práce studentů, |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| Přednáška s diskusí, |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Kombinovaná zkouška, |
| Seminární práce, |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Seminární práce, |
| Individuální prezentace, |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| Kombinovaná zkouška, |
|
Doporučená literatura
|
-
BETTIOL, Marco; DI MARIA, Eleonora a MICELLI, Stefano (ed.). Knowledge management and industry 4.0: new paradigms for value creation. Knowledge management and organizational learning.. Cham: Springer, 2020. ISBN 978-3-030-43588-2.
-
Bettiol, Marco; Di Maria, Eleonora; Micelli Stefano. Knowledge management and industry 4.0: new paradigms for value creation. Cham, 2020. ISBN 978-3-030-43588-2.
-
Bloom, Daniel. Employee empowerment: the prime component of sustainable change management. New York, 2021. ISBN 978-0-367-00216-9.
-
CERUTI, Monique; WILLIAMS, Angel a BEDFORD, Denise. Translating knowledge management visions into strategies. Working methods for knowledge management.. Bingley: Emerald Publishing, 2020. ISBN 978-1-78973-766-0.
-
Ceruti, Monique; Williams, Angel; Bedford, Denise. Translating knowledge management visions into strategies. Bingley, 2020. ISBN 978-1-78973-766-0.
-
COLLISON, Chris; CORNEY, Paul J. a ENG, Patricia Lee. The KM cookbook: stories and strategies for organisations exploring knowledge management standard ISO 30401.. London: Facet Publishing, 2019. ISBN 978-1-78330-431-8.
-
SCHREIBER, A. Th; AKKERMANS, J. M.; ANJEWIERDEN, A. A.; HOOG, Robert de; SHADBOLT, Nigel et al. Knowledge engineering and management: the CommonKADS methodology.. Cambridge , Massachusetts: MIT Press, 2000. ISBN 0-262-19300-0.
|