|
Vyučující
|
-
Kotzmannová Helena, Ing. Ph.D.
-
Krejsa Pavel, Ing.
-
Hlaváčková Viktorie, Ing.
|
|
Obsah předmětu
|
1. Úvod a historie ergonomie, současné pojetí 2. Člověk v pracovním prostředí 3. Analýza pracovního místa, ergonomická kritéria a zásady 4. Hodnocení psychické, fyzické a senzorické pracovní zátěže 5. Prostředí - osvětlení, záření, hluk, vibrace 6. Prostředí - klimatické podmínky, barevné řešení 7. Prostředí - psychická zátěž, režim práce a odpočinku 8. Nástroje pro ergonomické projektování 9. Ergonomické metody 10. Ergonomické metody 11. Časové analýzy práce 12. Hygiena práce, BOZP v současném pojetí a kategorizace prací 13. Shrnutí získaných poznatků, diskuse
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednáška, Přednáška s demonstrací, Exkurze, výuka v terénu
- Praktická výuka [vyjádření počtem hodin]
- 26 hodin za semestr
- Příprava na dílčí test [2-10]
- 10 hodin za semestr
- Kontaktní výuka
- 26 hodin za semestr
- Projekt individuální [40]
- 10 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku [10-60]
- 32 hodin za semestr
- Příprava prezentace (referátu) [3-8]
- 10 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Popsat základní principy z oblasti technologického projektování výrobních procesů |
| Vysvětlit základní legislativní požadavky v oblasti ochrany a prevence zdraví při práci |
| Popsat charakteristiku činností na vybraném pracovišti |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Získávat další odborné dovednosti na základě praktických zkušeností a jejich vyhodnocení |
| Analyzovat problematické pracovní pozice a činnosti vedoucí v důsledku ke zdravotním potížím |
| Aplikovat teoretické znalosti při zpracování projektu |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| mgr. studium: samostatně a odpovědně se na základě rámcového zadání rozhodují v souvislostech jen částečně známých, |
| mgr. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
| mgr. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru., |
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Popsat pracovní systém z hlediska ergonomie |
| Popsat základy vybraných ergonomických analýz |
| Definovat základní ergonomická kritéria |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Optimalizovat vybraný výrobní proces pomocí ergonomických zásad a metod |
| Posoudit náročnost práce zaměstnance z pohledu fyzické a psychické zátěže |
| Aplikovat vybranou ergonomickou metodu |
| Vyhodnotit vybraná zdravotní rizika |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| mgr. studium: samostatně a odpovědně se rozhodují v nových nebo měnících se souvislostech nebo v zásadně se vyvíjejícím prostředí s přihlédnutím k širším společenským důsledkům jejich rozhodování, |
| mgr. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i širší veřejnosti vlastní odborné názory, |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Přednáška založená na výkladu, |
| Přednáška s diskusí, |
| Individuální konzultace, |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Přednáška s aktivizací studentů, |
| Samostatná práce studentů, |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| Přednáška založená na výkladu, |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Kombinovaná zkouška, |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Individuální prezentace, |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| Kombinovaná zkouška, |
|
Doporučená literatura
|
-
Dlouhá, B. a kolektiv. Prevence v pracovním lékařství. Praha, 2010. ISBN 978-80-7071-315-0.
-
Gilbertová, Sylva; Matoušek, Oldřich. Ergonomie : optimalizace lidské činnosti. Praha : Grada, 2002. ISBN 80-247-0226-6.
-
Chundela, Lubor. Ergonomie. 3.vydání. Praha, 2015. ISBN 978-80-01-05173-3.
-
Malý, Stanislav; Král, Miroslav,; Hanáková, Eva. ABC ergonomie. 1. vyd. Praha : Professional Publishing, 2010. ISBN 978-80-7431-027-0.
-
Marek, Jan., Skřehot, Petr. Základy aplikované ergonomie. VÚBP, a.s. Praha, 2009. ISBN 978-80-86973-58-6.
-
Salvendy, Gavriel. Handbook of human factors and ergonomics. 3rd ed. Hoboken : John Wiley & Sons, Inc., 2006. ISBN 0-471-44917-2.
|