Vyučující
|
-
Hornátová Michaela, Ing. Ph.D.
-
Lepičová Jana, Ing.
-
Hyrát Akzhol, RNDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Přednášky 1. Chemické vyšetřovací metody analýzy vod zpracovávaných v hygienické laboratoři - pitná, surová, vyrobená pitná, teplá, koupací (přírodní a umělá koupaliště, sauny, bazény), odpadní, balená (minerální, kojenecká) - dle platné legislativy, čištěná dle Českého lékopisu. 2. Chemické vyšetřovací metody stanovení ukazatelů při vyšetřování PBU - výrobky pro styk s pitnou vodou, výrobky pro styk s potravinami, výrobky pro děti do 3 let, kosmetické výrobky - dle platné legislativy. 3. Vyšetřovací metody pro stanovení škodlivin v komunálním ovzduší (indoor, venkovní) - chemické včetně odběru, automatické analyzátory ovzduší - mobilní a stacionární odběry. 4. Chemické vyšetřovací metody stanovení odpadů včetně odběru a přípravy vzorků, třídy vyluhovatelnosti odpadů, ekotoxikologické testy - dle platné legislativy. Vyšetřovací metody stanovení ukazatelů v sedimentech, půdách, kalech a písku, včetně odběru a přípravy vzorků - dle platné legislativy. 5. Chemické vyšetřovací metody stanovení analytů v potravinách - anorganické a organické ukazatele - dle platné legislativy. 6. Chemické vyšetřovací metody stanovení plynných škodlivin v pracovním ovzduší včetně odběru, odběr a stanovení prašnosti, PEL - dle platné legislativy. 7. Zjišťování a měření hluku v pracovním a komunálním prostředí, měření celkových vibrací v pracovním prostředí. 8. Měření elektromagnetického pole, spektrální analýza. Měření osvětlení - denní, umělé, posouzení zrakových podmínek, zjišťování oslnění. Zjišťování mikroklimatických podmínek - teplota, vlhkost, rychlost proudění. 9. Mikrobiologické faktory prostředí - druhy vzorků, techniky odběru a transportu vzorků k mikrobiologickému vyšetření 10. Mikrobiologické metody v hygieně vody, půdy a odpadů. Mikrobiologické vyšetřování potravin. Laboratorní cvičení 1. Systém práce v hygienické laboratoři. Zabezpečení jakosti a kvality - MPZ (mezilaboratorní porovnávací zkoušky), autorizace, akreditace. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci v hygienické laboratoři. Vedení laboratorní dokumentace, standardní operační postupy, protokoly. 2. Vyšetření chemických organoleptických a zdravotně závažných ukazatelů jakosti pitné vody. Vyšetření chemických ukazatelů jakosti vod ke koupání a jejich zdrojích. Výluhové testy pro materiály a výrobky přicházející do styku s pitnou vodou. 3. Vyšetření anorganických a organických kontaminantů v předmětech běžného užívání a obalech pro potraviny. Perfluorované sloučeniny ve spotřebních materiálech. 4. Vyšetření organických a anorganických polutantů v ovzduší. Stanovení polycyklických aromatických uhlovodíků. 5. Rizikové prvky v půdách. Stanovení polychlorovaných bifenylů. 6. Test toxicity na korýši Daphnia magna. 7. Stanovení anorganických a organických kontaminantů a reziduí pesticidů v potravinách, ovoci a zelenině. 8. Stanovení prašnosti pracovního prostředí - respirabilní frakce, suspendované částic frakce PM10, PM2.5, prašný spad, fibrogenní a vláknité prachy. 9. - 10. Detekce patogenních mikrobů. Stanovení počtu mikroorganismů. Izolace, identifikace, konfirmace. Biochemické testy.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Příprava na zkoušku [10-60]
- 40 hodin za semestr
- Kontaktní výuka
- 60 hodin za semestr
- Příprava na laboratorní měření, zpracování výsledků [1-8]
- 6 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
vysvětlit techniku odběru různých druhů vzorku |
Odborné dovednosti |
---|
ovládá fyzikální a fyzikálně - chemické principy analytických metod |
Obecné způsobilosti |
---|
bc. studium: efektivně využívá různé strategie učení k získání a zpracování poznatků a informací, hledá a rozvíjí účinné postupy ve svém učení, |
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
charakterizuje principy analytické instrumentace vybrané pro potřeby chemického vyšetřování v ochraně veřejného zdraví |
vysvětlí princip laboratorních metod používaných v hygienických laboratořích |
Odborné dovednosti |
---|
zvládá metodiku stanovení škodlivin v životním a pracovním prostředí |
ovládá odběrové techniky vzorků různých matric podle specifických požadavků konkrétních analytů |
provádí fyzikální měření a měření chemických ukazatelů, hodnotí a interpretuje výsledky |
Obecné způsobilosti |
---|
bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednáška založená na výkladu, |
Odborné dovednosti |
---|
Laboratorní praktika, |
Obecné způsobilosti |
---|
Laboratorní praktika, |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška, |
Odborné dovednosti |
---|
Demonstrace dovedností (praktická činnost), |
Obecné způsobilosti |
---|
Ústní zkouška, |
Demonstrace dovedností (praktická činnost), |
Doporučená literatura
|
-
BAUDIŠOVÁ, D. Metody mikrobiologického rozboru vody: (příručka pro hydroanalytické laboratoře). 1. vyd.. Praha: Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, 2017. ISBN 978-80-87402-61-0.
-
DUDOVÁ, Jana. Právo na ochranu veřejného zdraví. Ochrana veřejného zdraví před rizikovými faktory venkovního prostředí. 1. vyd.. Praha: LINDE Praha, a.s., 2011. ISBN 978-80-7201-854-3.
-
JIŘÍK, Vítězslav. Fyzikální a chemické laboratorní metody v ochraně veřejného zdraví.. Ostrava: Ostravská univerzita, Lékařská fakulta, 2018. ISBN 978-80-7599-007-5.
-
KOTLÍK, B. a kol. Vzorkování II: životní prostředí.. Český Těšín: 2 Theta, 2016. ISBN 978-80-86380-81-0.
-
PITTER, Pavel. Hydrochemie. 5., aktualizované a doplněné vydání.. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2015. ISBN 978-80-7080-928-0.
-
ŘÍHOVÁ AMBROŽOVÁ, Jana, Dana VEJMELKOVÁ a Pavlína ČIHÁKOVÁ. Technická mikrobiologie a hydrobiologie. 1. vyd.. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2017. ISBN 978-80-7080-986-0.
|