Předmět: Vyšetřovací metody v oblasti ochrany a podpory veřejného zdraví

» Seznam fakult » FZS » KAZ
Název předmětu Vyšetřovací metody v oblasti ochrany a podpory veřejného zdraví
Kód předmětu KAZ/VMOVZ
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Hornátová Michaela, Ing. Ph.D.
  • Lepičová Jana, Ing.
  • Hyrát Akzhol, RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Přednášky 1. Chemické vyšetřovací metody analýzy vod zpracovávaných v hygienické laboratoři - pitná, surová, vyrobená pitná, teplá, koupací (přírodní a umělá koupaliště, sauny, bazény), odpadní, balená (minerální, kojenecká) - dle platné legislativy, čištěná dle Českého lékopisu. 2. Chemické vyšetřovací metody stanovení ukazatelů při vyšetřování PBU - výrobky pro styk s pitnou vodou, výrobky pro styk s potravinami, výrobky pro děti do 3 let, kosmetické výrobky - dle platné legislativy. 3. Vyšetřovací metody pro stanovení škodlivin v komunálním ovzduší (indoor, venkovní) - chemické včetně odběru, automatické analyzátory ovzduší - mobilní a stacionární odběry. 4. Chemické vyšetřovací metody stanovení odpadů včetně odběru a přípravy vzorků, třídy vyluhovatelnosti odpadů, ekotoxikologické testy - dle platné legislativy. Vyšetřovací metody stanovení ukazatelů v sedimentech, půdách, kalech a písku, včetně odběru a přípravy vzorků - dle platné legislativy. 5. Chemické vyšetřovací metody stanovení analytů v potravinách - anorganické a organické ukazatele - dle platné legislativy. 6. Chemické vyšetřovací metody stanovení plynných škodlivin v pracovním ovzduší včetně odběru, odběr a stanovení prašnosti, PEL - dle platné legislativy. 7. Zjišťování a měření hluku v pracovním a komunálním prostředí, měření celkových vibrací v pracovním prostředí. 8. Měření elektromagnetického pole, spektrální analýza. Měření osvětlení - denní, umělé, posouzení zrakových podmínek, zjišťování oslnění. Zjišťování mikroklimatických podmínek - teplota, vlhkost, rychlost proudění. 9. Mikrobiologické faktory prostředí - druhy vzorků, techniky odběru a transportu vzorků k mikrobiologickému vyšetření 10. Mikrobiologické metody v hygieně vody, půdy a odpadů. Mikrobiologické vyšetřování potravin. Laboratorní cvičení 1. Systém práce v hygienické laboratoři. Zabezpečení jakosti a kvality - MPZ (mezilaboratorní porovnávací zkoušky), autorizace, akreditace. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci v hygienické laboratoři. Vedení laboratorní dokumentace, standardní operační postupy, protokoly. 2. Vyšetření chemických organoleptických a zdravotně závažných ukazatelů jakosti pitné vody. Vyšetření chemických ukazatelů jakosti vod ke koupání a jejich zdrojích. Výluhové testy pro materiály a výrobky přicházející do styku s pitnou vodou. 3. Vyšetření anorganických a organických kontaminantů v předmětech běžného užívání a obalech pro potraviny. Perfluorované sloučeniny ve spotřebních materiálech. 4. Vyšetření organických a anorganických polutantů v ovzduší. Stanovení polycyklických aromatických uhlovodíků. 5. Rizikové prvky v půdách. Stanovení polychlorovaných bifenylů. 6. Test toxicity na korýši Daphnia magna. 7. Stanovení anorganických a organických kontaminantů a reziduí pesticidů v potravinách, ovoci a zelenině. 8. Stanovení prašnosti pracovního prostředí - respirabilní frakce, suspendované částic frakce PM10, PM2.5, prašný spad, fibrogenní a vláknité prachy. 9. - 10. Detekce patogenních mikrobů. Stanovení počtu mikroorganismů. Izolace, identifikace, konfirmace. Biochemické testy.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku [10-60] - 40 hodin za semestr
  • Kontaktní výuka - 60 hodin za semestr
  • Příprava na laboratorní měření, zpracování výsledků [1-8] - 6 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
vysvětlit techniku odběru různých druhů vzorku
Odborné dovednosti
ovládá fyzikální a fyzikálně - chemické principy analytických metod
Obecné způsobilosti
bc. studium: efektivně využívá různé strategie učení k získání a zpracování poznatků a informací, hledá a rozvíjí účinné postupy ve svém učení,
Výsledky učení
Odborné znalosti
charakterizuje principy analytické instrumentace vybrané pro potřeby chemického vyšetřování v ochraně veřejného zdraví
vysvětlí princip laboratorních metod používaných v hygienických laboratořích
Odborné dovednosti
zvládá metodiku stanovení škodlivin v životním a pracovním prostředí
ovládá odběrové techniky vzorků různých matric podle specifických požadavků konkrétních analytů
provádí fyzikální měření a měření chemických ukazatelů, hodnotí a interpretuje výsledky
Obecné způsobilosti
bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení,
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednáška založená na výkladu,
Odborné dovednosti
Laboratorní praktika,
Obecné způsobilosti
Laboratorní praktika,
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška,
Odborné dovednosti
Demonstrace dovedností (praktická činnost),
Obecné způsobilosti
Ústní zkouška,
Demonstrace dovedností (praktická činnost),
Doporučená literatura
  • BAUDIŠOVÁ, D. Metody mikrobiologického rozboru vody: (příručka pro hydroanalytické laboratoře). 1. vyd.. Praha: Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, 2017. ISBN 978-80-87402-61-0.
  • DUDOVÁ, Jana. Právo na ochranu veřejného zdraví. Ochrana veřejného zdraví před rizikovými faktory venkovního prostředí. 1. vyd.. Praha: LINDE Praha, a.s., 2011. ISBN 978-80-7201-854-3.
  • JIŘÍK, Vítězslav. Fyzikální a chemické laboratorní metody v ochraně veřejného zdraví.. Ostrava: Ostravská univerzita, Lékařská fakulta, 2018. ISBN 978-80-7599-007-5.
  • KOTLÍK, B. a kol. Vzorkování II: životní prostředí.. Český Těšín: 2 Theta, 2016. ISBN 978-80-86380-81-0.
  • PITTER, Pavel. Hydrochemie. 5., aktualizované a doplněné vydání.. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2015. ISBN 978-80-7080-928-0.
  • ŘÍHOVÁ AMBROŽOVÁ, Jana, Dana VEJMELKOVÁ a Pavlína ČIHÁKOVÁ. Technická mikrobiologie a hydrobiologie. 1. vyd.. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2017. ISBN 978-80-7080-986-0.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr