Vyučující
|
-
Polanová Zdeňka, MUDr.
-
Lepičová Jana, Ing.
|
Obsah předmětu
|
Obsah přednášek: Výživa a metabolismus. Výživa jako faktor vnějšího prostředí, který se uplatňuje při vzniku, ale i prevenci onemocnění. Kritéria zdravé výživy, faktory, které negativně ovlivňují zdravotní stav jednotlivce. Pyramida zdravé výživy, pitný režim. Určování stavu výživy, jak určit přiměřenou hmotnost, Brocův index. Vliv některých onemocnění na stav výživy, léčebná výživa, dietní systém. Poruchy příjmu potravy, hlad, chronická podvýživa, obezita, mentální anorexie, bulimie. Enterální výživa - alternativní metody, jednotlivé složky výživy, porcovaná a kontinuální výživa. Parenterální výživa, prostředky, komplikace, druhy výživných roztoků, dodržování časového režimu při podávání výživných roztoků. Výživa v těhotenství a šestinedělí. Kojení, výživa novorozence. Součastné trendy, význam kojení, zdravá populace.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Výuka podporovaná multimédii, Přednáška
- Kontaktní výuka
- 9 hodin za semestr
- Příprava na souhrnný test [6-30]
- 18 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalosti biologie, chemie |
Obecné způsobilosti |
---|
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje, |
bc. studium: kriticky přistupuje ke zdrojům informací, informace tvořivě zpracovává a využívá při svém studiu a praxi, |
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
Orientovat se ve výživových doporučeních |
znát význam živin v metabolizmu |
znát výživové doporučené dávky, znát nutriční doporučení pro různé populační skupin |
znát základy nutriční toxikologie |
Odborné dovednosti |
---|
odebrat nutriční ananmnézu a antropometrické údaje |
edukovat a ínterpretovat nutriční doporučení pro zdravou populaci |
Obecné způsobilosti |
---|
bc. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru, |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednáška založená na výkladu, |
Výuka podporovaná multimédii, |
Samostudium, |
Odborné dovednosti |
---|
Cvičení (praktické činnosti), |
Obecné způsobilosti |
---|
Přednáška založená na výkladu, |
Samostudium, |
Cvičení (praktické činnosti), |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Test, |
Obecné způsobilosti |
---|
Test, |
Doporučená literatura
|
-
Astl, J. a kol. Jak jíst a udržet si zdraví.. Maxdorf, Praha, 2009.
-
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa.. Praha, 2004.
-
Müllerová, D. Výživa těhotných a kojících žen.. Mladá fronta, Praha, 2004.
-
Müllerová, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech.
|