Předmět: Poruchy výživy

» Seznam fakult » FZS » KOS
Název předmětu Poruchy výživy
Kód předmětu KOS/POVP
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Polanová Zdeňka, MUDr.
Obsah předmětu
Osnova předmětu: Význam výživy, doporučené výživové dávky, základní živiny, vitamíny. Poruchy výživy z hlediska příčiny, typu poruchy, stupně malnutrice. Klasické energeticko-proteinové malnutrice, marasmus, kwashiorkor. Specifické deficience: nedostatek mikronutrientu, endemická struma, xeroftalmie, nutriční anémie, nutriční osteopenie, beri-beri, nedostatek vit. B2, kurděje. Nadměrná výživa, nadváha a obezita. Poruchy příjmu potravy, mentální anorexie, mentální bulimie a další. Výživové deficity při různých typech alternativního stravování, nutnosti suplementací. Výživové deficity při chronických onemocněních, léčebná výživa.

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Předpoklady
Odborné znalosti
nejsou předepsány žádné specifické předpoklady
Odborné dovednosti
nejsou předepsány žádné specifické předpoklady
Obecné způsobilosti
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje,
bc. studium: rozpozná problém, objasní jeho podstatu, rozčlení ho na části,
Výsledky učení
Odborné znalosti
získat přehled o vlivu výživy na zdravotní stav obyvatelstva
naučit se posoudit výživový stav jednotlivce
Odborné dovednosti
orientovat se ve výživovém poradenství v rámci klinické výživy při chronických onemocněních
Aplikovat teoretické znalosti v praxi
Obecné způsobilosti
bc. studium: samostatně a odpovědně se na základě rámcového zadání rozhodují v souvislostech jen částečně známých,
bc. studium: do jejich řešení zahrnují úvahu o jejich etickém rozměru,
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednáška s diskusí,
Přednáška s aktivizací studentů,
Přednáška s demonstrací,
Odborné dovednosti
Cvičení (praktické činnosti),
Obecné způsobilosti
Přednáška s demonstrací,
Přednáška s aktivizací studentů,
Cvičení (praktické činnosti),
Přednáška s diskusí,
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Test,
Odborné dovednosti
Demonstrace dovedností (praktická činnost),
Obecné způsobilosti
Test,
Demonstrace dovedností (praktická činnost),
Doporučená literatura
  • Grofová, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2.
  • KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. 2. přeprac. vyd. Praha: Grada Publishing. 140 s. ISBN 978-80-247-3433-0..
  • MACHOVÁ, Jitka, KUBÁTOVÁ, Dagmar a kol. Výchova ke zdraví. 1. Vyd. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2715-8.
  • MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních chorob ve schématech. Praha: Triton, 2003. ISBN 80-7254-421-7.
  • Papežová, Hana. Spektrum poruch příjmu potravy : interdisciplinární přístup. Vyd. 1. Praha : Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2425-6.
  • SVAČINA, Štěpán a kol. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr