Předmět: Poruchy výživy

» Seznam fakult » FZS » KOS
Název předmětu Poruchy výživy
Kód předmětu KOS/POVS
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Lepičová Jana, Ing.
  • Polanová Zdeňka, MUDr.
  • Zábrodská Amber Lauren, MUDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Osnova předmětu: Význam výživy, doporučené výživové dávky, základní živiny, vitamíny. Poruchy výživy z hlediska příčiny, typu poruchy, stupně malnutrice. Klasické energeticko-proteinové malnutrice, marasmus, kwashiorkor. Specifické deficience: nedostatek mikronutrientu, endemická struma, xeroftalmie, nutriční anémie, nutriční osteopenie, beri-beri, nedostatek vit. B2, kurděje. Nadměrná výživa, nadváha a obezita. Poruchy příjmu potravy, mentální anorexie, mentální bulimie a další. Výživové deficity při různých typech alternativního stravování, nutnosti suplementací. Výživové deficity při chronických onemocněních, léčebná výživa.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednáška s aktivizací
Předpoklady
Odborné znalosti
nejsou předepsány žádné specifické předpoklady
Odborné dovednosti
nejsou předepsány žádné specifické předpoklady
Obecné způsobilosti
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje,
bc. studium: rozpozná problém, objasní jeho podstatu, rozčlení ho na části,
Výsledky učení
Odborné znalosti
student vysvětlí vliv výživy na zdravotní stav obyvatelstva
Student posuzuje výživový stav jednotlivce
Odborné dovednosti
Student se orientuje ve výživovém poradenství v rámci klinické výživy při chronických onemocněních
Student aplikuje teoretické znalosti v praxi
Obecné způsobilosti
bc. studium: samostatně a odpovědně se na základě rámcového zadání rozhodují v souvislostech jen částečně známých,
bc. studium: do jejich řešení zahrnují úvahu o jejich etickém rozměru,
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednáška s diskusí,
Přednáška s aktivizací studentů,
Přednáška s demonstrací,
Odborné dovednosti
Cvičení (praktické činnosti),
Obecné způsobilosti
Přednáška s demonstrací,
Přednáška s aktivizací studentů,
Cvičení (praktické činnosti),
Přednáška s diskusí,
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Test,
Skupinová prezentace,
Odborné dovednosti
Demonstrace dovedností (praktická činnost),
Obecné způsobilosti
Test,
Demonstrace dovedností (praktická činnost),
Doporučená literatura
  • Jendruchová, Michala. Už je to za mnou : osobní zpověď (bývalé?) anorektičky : anorexie a jak se s ní vyrovnat. V Praze : Vyšehrad, 2013. ISBN 978-80-7429-335-1.
  • Křížová, Jarmila; Křemen, Jaromír,; Kotrlíková, Eva,; Svačina, Štěpán. Enterální a parenterální výživa. 2019. ISBN 978-80-204-5009-8.
  • Lukáš Zlatohlávek a kolektiv. Klinická dietologie a výživa. Praha : Current Media, 2016. ISBN 978-80-88129-03.
  • Sharma, Sangita. Klinická výživa a dietologie : v kostce. 2018. ISBN 978-80-271-0228-0.
  • Sluková, Marcela. Výroba potravin a nutriční hodnota. 2016. ISBN 978-80-7080-947-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr