Vyučující
|
-
Lepičová Jana, Ing.
-
Polanová Zdeňka, MUDr.
-
Zábrodská Amber Lauren, MUDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Osnova předmětu: Význam výživy, doporučené výživové dávky, základní živiny, vitamíny. Poruchy výživy z hlediska příčiny, typu poruchy, stupně malnutrice. Klasické energeticko-proteinové malnutrice, marasmus, kwashiorkor. Specifické deficience: nedostatek mikronutrientu, endemická struma, xeroftalmie, nutriční anémie, nutriční osteopenie, beri-beri, nedostatek vit. B2, kurděje. Nadměrná výživa, nadváha a obezita. Poruchy příjmu potravy, mentální anorexie, mentální bulimie a další. Výživové deficity při různých typech alternativního stravování, nutnosti suplementací. Výživové deficity při chronických onemocněních, léčebná výživa.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednáška s aktivizací
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
nejsou předepsány žádné specifické předpoklady |
Odborné dovednosti |
---|
nejsou předepsány žádné specifické předpoklady |
Obecné způsobilosti |
---|
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje, |
bc. studium: rozpozná problém, objasní jeho podstatu, rozčlení ho na části, |
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
student vysvětlí vliv výživy na zdravotní stav obyvatelstva |
Student posuzuje výživový stav jednotlivce |
Odborné dovednosti |
---|
Student se orientuje ve výživovém poradenství v rámci klinické výživy při chronických onemocněních |
Student aplikuje teoretické znalosti v praxi |
Obecné způsobilosti |
---|
bc. studium: samostatně a odpovědně se na základě rámcového zadání rozhodují v souvislostech jen částečně známých, |
bc. studium: do jejich řešení zahrnují úvahu o jejich etickém rozměru, |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednáška s diskusí, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Přednáška s demonstrací, |
Odborné dovednosti |
---|
Cvičení (praktické činnosti), |
Obecné způsobilosti |
---|
Přednáška s demonstrací, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Cvičení (praktické činnosti), |
Přednáška s diskusí, |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Test, |
Skupinová prezentace, |
Odborné dovednosti |
---|
Demonstrace dovedností (praktická činnost), |
Obecné způsobilosti |
---|
Test, |
Demonstrace dovedností (praktická činnost), |
Doporučená literatura
|
-
Jendruchová, Michala. Už je to za mnou : osobní zpověď (bývalé?) anorektičky : anorexie a jak se s ní vyrovnat. V Praze : Vyšehrad, 2013. ISBN 978-80-7429-335-1.
-
Křížová, Jarmila; Křemen, Jaromír,; Kotrlíková, Eva,; Svačina, Štěpán. Enterální a parenterální výživa. 2019. ISBN 978-80-204-5009-8.
-
Lukáš Zlatohlávek a kolektiv. Klinická dietologie a výživa. Praha : Current Media, 2016. ISBN 978-80-88129-03.
-
Sharma, Sangita. Klinická výživa a dietologie : v kostce. 2018. ISBN 978-80-271-0228-0.
-
Sluková, Marcela. Výroba potravin a nutriční hodnota. 2016. ISBN 978-80-7080-947-1.
|