|
Vyučující
|
-
Ottová Štěpánka, Ing.
-
Šanderová Lucie, MUDr.
-
Marečková Iva, MUDr. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
Osnova předmětu: Význam výživy, doporučené výživové dávky, základní živiny, vitamíny. Poruchy výživy z hlediska příčiny, typu poruchy, stupně malnutrice. Klasické energeticko-proteinové malnutrice, marasmus, kwashiorkor. Specifické deficience: nedostatek mikronutrientu, endemická struma, xeroftalmie, nutriční anémie, nutriční osteopenie, beri-beri, nedostatek vit. B2, kurděje. Nadměrná výživa, nadváha a obezita. Poruchy příjmu potravy, mentální anorexie, mentální bulimie a další. Výživové deficity při různých typech alternativního stravování, nutnosti suplementací. Výživové deficity při chronických onemocněních, léčebná výživa.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
|
Přednáška s aktivizací
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| nejsou předepsány žádné specifické předpoklady |
| Odborné dovednosti |
|---|
| nejsou předepsány žádné specifické předpoklady |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje, |
| bc. studium: rozpozná problém, objasní jeho podstatu, rozčlení ho na části, |
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| student vysvětlí vliv výživy na zdravotní stav obyvatelstva |
| Student posuzuje výživový stav jednotlivce |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Student se orientuje ve výživovém poradenství v rámci klinické výživy při chronických onemocněních |
| Student aplikuje teoretické znalosti v praxi |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| bc. studium: samostatně a odpovědně se na základě rámcového zadání rozhodují v souvislostech jen částečně známých, |
| bc. studium: do jejich řešení zahrnují úvahu o jejich etickém rozměru, |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Přednáška s diskusí, |
| Přednáška s aktivizací studentů, |
| Přednáška s demonstrací, |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Cvičení (praktické činnosti), |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| Přednáška s demonstrací, |
| Přednáška s aktivizací studentů, |
| Cvičení (praktické činnosti), |
| Přednáška s diskusí, |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Test, |
| Skupinová prezentace, |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Demonstrace dovedností (praktická činnost), |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| Test, |
| Demonstrace dovedností (praktická činnost), |
|
Doporučená literatura
|
-
Jendruchová, Michala. Už je to za mnou : osobní zpověď (bývalé?) anorektičky : anorexie a jak se s ní vyrovnat. V Praze : Vyšehrad, 2013. ISBN 978-80-7429-335-1.
-
Křížová, Jarmila; Křemen, Jaromír,; Kotrlíková, Eva,; Svačina, Štěpán. Enterální a parenterální výživa. 2019. ISBN 978-80-204-5009-8.
-
Lukáš Zlatohlávek a kolektiv. Klinická dietologie a výživa. Praha : Current Media, 2016. ISBN 978-80-88129-03.
-
Sharma, Sangita. Klinická výživa a dietologie : v kostce. 2018. ISBN 978-80-271-0228-0.
-
Sluková, Marcela. Výroba potravin a nutriční hodnota. 2016. ISBN 978-80-7080-947-1.
|