Předmět: Poruchy výživy

» Seznam fakult » FZS » KOS
Název předmětu Poruchy výživy
Kód předmětu KOS/PVYK
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Polanová Zdeňka, MUDr.
Obsah předmětu
Obsah přednášek: 1. Význam výživy, doporučené výživové dávky, základní živiny, vitamíny 2. Poruchy výživy z hlediska příčiny, typu poruchy, stupně malnutrice 3. Klasické energeticko-proteinové malnutrice, marasmus, kwastiorkor 4. Specifické deficience: nedostatek mikronutrientu, endemická struma, xeroftalmie, nutriční anémie, nutriční osteopenie, beri-beri, nedostatek vit. B2, kurděje 5. Nadměrná výživa, nadváha a obezita 6. Poruchy příjmu potravy, mentální anorexie, mentální bulimie, bulrexie a další. 7. Výživové deficity při různých typech alternativního stravování, nutnosti suplementací 8. Výživové deficity při chronických onemocněních, léčebná výživa Cvičení: 0

Studijní aktivity a metody výuky
Přednáška s aktivizací, Přednáška s diskusí, Diskuse, Výuka podporovaná multimédii, Individuální konzultace, Skupinová konzultace
  • Příprava na dílčí test [2-10] - 10 hodin za semestr
  • Kontaktní výuka - 8 hodin za semestr
  • Příprava na souhrnný test [6-30] - 35 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
nejsou předepsány žádné specifické předpoklady
Výsledky učení
student získá přehled o vlivu výživy na zdravotní stav obyvatelstva, naučí se posoudit výživový stav jednotlivce, orientuje se ve výživovém poradenství v rámci klinické výživy při chronických onemocněních. Aplikuje teoretické znalosti v praxi
Vyučovací metody
Přednáška s diskusí,
Přednáška s aktivizací studentů,
Výuka podporovaná multimédii,
Skupinová konzultace,
Individuální konzultace,
Diskuse,
Hodnotící metody
Test,
Doporučená literatura
  • Anděl, M. Výživa nemocných v těžkých stavech.
  • Keller, U., kol. Klinická výživa. Sciente media. Praha, 1993.
  • Kleinwechterová, H., Brázdová, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. IDVPZ Brno, 1992.
  • Kocourková,J. et al. Mentální anorexie a mentální bulimie v dětství a dospívání. Galén Praha, 1997.
  • Müllerová, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech.
  • Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Praha, Grada, 2008.
  • Zloch, Z. a kol. Kapitoly z hygieny pro bakalářské medicínské studium.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr