Předmět: Vliv práce a prac. podmínek na zdraví

» Seznam fakult » FZS » KOS
Název předmětu Vliv práce a prac. podmínek na zdraví
Kód předmětu KOS/VPPK
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Novotná Ivana, Mgr.
  • Marečková Věra, PhDr. Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Osnova přednášek: Vymezení pojmu - hygiena práce, metody, cíle, základní legislativa. Možnosti ovlivnění faktorů působících v pracovním prostředí - škodliviny fyzikální, chemické a biologické. Pracovní činnosti a jejich dělení, zatížení organismu. Psychologické aspekty pracovní činnosti. Měření a hodnocení pracovní zátěže. Riziková práce - kategorie, povinnosti zaměstnavatelů, povinnosti zaměstnanců Nemoci z povolání, definice, přehled. Prevence poškození zdraví zdravotnických pracovníků. Hygiena zdravotnických zařízení - hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení, úklid a nakládání s odpadem, manipulace se zdravotnickým prádlem, hygienické zabezpečení rukou ve zdravotnické péči. Ergonomie práce ve zdravotnictví. Obsahové zaměření praktických cvičení: Nácvik správné ergonomie práce.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednáška s diskusí
Předpoklady
Odborné znalosti
znalosti mikrobiologie a epidemiologie
znalost zásad HER ve zdravotnictví
Odborné dovednosti
nejsou stanoveny
Výsledky učení
Odborné znalosti
definovat faktory pracovního prostředí ovlivňující zdravotní stav
určit hygienické normy pro zdravotnická pracoviště a formulovat požadavky na nápravná opatření
znát základy ergonomie práce ve zdravotnictví
Odborné dovednosti
vykonávat činnosti zdravotníka s ohledem na správnou ergonomii práce
definovat a provádět preventivní opatření ochrany zdraví při práci
Obecné způsobilosti
bc. studium: samostatně a odpovědně se na základě rámcového zadání rozhodují v souvislostech jen částečně známých,
bc. studium: do jejich řešení zahrnují úvahu o jejich etickém rozměru,
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednáška s aktivizací studentů,
Samostudium,
Cvičení (praktické činnosti),
Odborné dovednosti
Cvičení (praktické činnosti),
Obecné způsobilosti
Přednáška s aktivizací studentů,
Cvičení (praktické činnosti),
Samostudium,
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Test,
Odborné dovednosti
Demonstrace dovedností (praktická činnost),
Obecné způsobilosti
Test,
Demonstrace dovedností (praktická činnost),
Doporučená literatura
  • Hamplová, Lidmila. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena pro bakalářské studium a všechny typy zdravotnických škol. 1. vydání. 2015. ISBN 978-80-7387-934-1.
  • Podstatová, H. Základy epidemiologie a hygieny. Praha: Galén, 2009.
  • Podstatová, Renata. Hygiena a epidemiologie pro ambulantní praxi. Praha : Maxdorf, 2010. ISBN 978-80-7345-212-4.
  • Tuček, M. a kol. Hygiena a epidemiologie. Karolinum, 2012.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr