Vyučující
|
|
Obsah předmětu
|
1. týden Úvodní hodina. Komunikativní aktivity. Pracovní oběd/večeře. Jídelní lístek. 2. týden Druhy potravin. Stravovací zvyky. Etiketa a zvyky v oblasti stolování během pracovních setkání a soukromých návštěv. 3. týden Nabídka zaměstnání. Pracovní inzeráty. Životopis. 4. týden Motivační dopis. Pracovní pohovor. Pracovní život ve Francii. 5. týden Moje zaměstnání - charakteristika podniku - zaměření, historie. Struktura podniku. Orientace v prostoru - popis trasy. 6. týden Popis pracovního procesu. Typy francouzských podniků. Firemní kultura. 7. týden Průběžný test. Náplň pracovního dne. Volnočasové aktivity. 8. týden Organizace pracovního kalendáře. Oznámení a vyhlášky pro zaměstnance. 9. týden Návštěva obchodního partnera. Etiketa a zvyky v oblasti oblékání. 10. týden Otevření účtu v bance. Způsoby placení ve Francii. Návštěva u lékaře. 11. týden Nahlášení poruchy. Nahlášení trestného činu. Popis předmětů. 12. týden Popis události z minulosti. Shrnutí a opakování. Závěrečný test. 13. týden Oprava testu. Evaluace.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Skupinová výuka, Výuka podporovaná multimédii, Individuální konzultace, Demonstrace dovedností, Samostatná práce studentů, Samostudium studentů, Cvičení
- Příprava na souhrnný test [6-30]
- 25 hodin za semestr
- Kontaktní výuka
- 52 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku [10-60]
- 30 hodin za semestr
- Příprava na dílčí test [2-10]
- 20 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
- rozlišit formální a neformální prostředky verbální i neverbální komunikace používané při seznamování, oslovování a setkání |
- rozlišit formální a neformální jazykové prostředky používané v telefonické komunikaci |
- rozlišit základní formální a neformální jazykové prostředky používané v písemné komunikaci |
- rozlišit tvary přítomného času pravidelných a vybraných nepravidelných sloves |
- rozlišit tvary perfekta |
- identifikovat nejznámější francouzské podniky působící ve Francii a v ČR |
Odborné dovednosti |
---|
- správně používat jazykové prostředky a gesta ve vybraných formálních i neformálních situacích - oslovování, seznamování, setkání (např. komunikace s obchodním partnerem x komunikace s přáteli) |
- vést formální i neformální telefonní rozhovor |
- napsat jednoduchý formální i neformální dopis |
- shrnout nebo analyzovat informace získané poslechem jednoduchého textu z oblasti osobního nebo pracovního života, bydlení či cestování ve Francii |
- vyhledat v krátkém textu podstatné informace z oblasti osobního nebo pracovního života, bydlení či cestování ve Francii |
- používat ve svém projevu perfektum |
Obecné způsobilosti |
---|
bc. studium: používá s porozuměním odborný jazyk a symbolická a grafická vyjádření informací různého typu, |
mgr. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
- vyjmenovat základní pravidla etikety během stolování při pracovních setkáních i soukromých návštěvách ve frankofonním prostředí |
- pojmenovat svoje pracovní kvality a kompetence |
- pojmenovat pracovní pozice v podniku |
- pojmenovat aktivity během pracovního postupu |
- pojmenovat aktivity pracovního dne |
- jednoduchým způsobem pojmenovat zvyky v oblasti oblékání v souvislosti se zaměstnáním |
- pojmenovat způsoby placení ve Francii |
Odborné dovednosti |
---|
- správně aplikovat pravidla slušného chování během stolování při pracovních i soukromých setkáních ve frankofonním prostředí |
- jednoduchým způsobem popsat svoje zaměstnání, svůj podnik |
- napsat jednoduchý motivační dopis |
- napsat jednoduchý životopis |
- vyhledat, shrnout nebo analyzovat informace v krátkém textu nebo poslechu z oblasti pracovního života ve Francii nebo firemní kultury vybraných podniků |
- popsat aktivity pracovního dne |
- popsat pracovní život ve Francii a srovnat ho s pracovním životem v ČR |
- aplikovat v praxi své znalosti o zvycích v oblasti oblékání v pracovním životě |
Obecné způsobilosti |
---|
bc. studium: používají své odborné znalosti, odborné dovednosti a obecné způsobilosti alespoň v jednom cizím jazyce, |
mgr. studium: používají své odborné znalosti, odborné dovednosti a obecné způsobilosti alespoň v jednom cizím jazyce, |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Cvičení (praktické činnosti), |
Samostatná práce studentů, |
Výuka podporovaná multimédii, |
Odborné dovednosti |
---|
Cvičení (praktické činnosti), |
Diskuse, |
Samostatná práce studentů, |
Skupinová výuka, |
Obecné způsobilosti |
---|
Cvičení (praktické činnosti), |
Samostatná práce studentů, |
Výuka podporovaná multimédii, |
Skupinová výuka, |
Diskuse, |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Průběžné hodnocení, |
Test, |
Ústní zkouška, |
Odborné dovednosti |
---|
Demonstrace dovedností (praktická činnost), |
Průběžné hodnocení, |
Test, |
Ústní zkouška, |
Obecné způsobilosti |
---|
Demonstrace dovedností (praktická činnost), |
Průběžné hodnocení, |
Test, |
Ústní zkouška, |
Doporučená literatura
|
-
Delcos, J.; Leclercq, Bernard; Suvanto, Merja. Carte de visite : Francais des relations professionnelles. Paris : Didier, 2000. ISBN 2-278-05024-9.
-
Dubois, Anne-Lyse; Tauzin, Béatrice. Objectif Express : le monde professionnel en français : A1/A2 : cahier d´activités. Paris : Hachette, 2006. ISBN 978-2-01-155445-1.
-
Hendrich, Josef. Francouzština běžná a hospodářská 1. díl. 9.vydání. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1990.
-
Odile Grand - Clément Mikles. La correspondance personnelle, administrative et commerciale. CLE International, Paris, 1992.
-
Ollivier, Daniel. Francouzština : Jazyková obchodní průprava. 1. vydání. Praha (Státní pedagogické nakladatelství), 1991. ISBN 80-04-24516-1.
-
Sachs, Rudolf; Pohorská, Renata. Francouzská obchodní korespondence = =Correspondance commerciale - clé. 1. vyd. Plzeň : Fraus, 1999. ISBN 80-7238-048-6.
-
Tauzin, Béatrice; Dubois, Anne-Lyse. Objectif Express : le monde professionnel en français : [niveau 1 = A1/A2 du CECR]. Paris : Hachette, 2006. ISBN 978-2-01-155427-7.
-
Tempesta, Giovanna. Tests CLE : grammaire : niveau intermédiaire. [Paris] : CLE International, 2003. ISBN 209-033618-8.
-
Vlasák, Václav. Initiation a la lecture economique. 1. vyd. Praha : VŠE, 1996. ISBN 80-7079-930-7.
|