Předmět: Mikrobiologie, epidemiologie a hygiena

« Zpět
Název předmětu Mikrobiologie, epidemiologie a hygiena
Kód předmětu KAZ/MEG
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kaarbaeva Veronika, MUDr.
  • Hyrát Akzhol, RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Přednášky 1. Obecná mikrobiologie: Základní charakteristika jednotlivých druhů mikroorganismů. Patogenita mikroorganismů. Antimikrobní terapie. 2. Základy imunologie. Patologie imunity. 3. Obecné poznatky o infekčních nemocech. Proces přenosu nákazy, jeho články. Protiepidemická opatření. Očkování. 4. Infekce dýchacích cest Infekce trávicího traktu. 5. Infekce močových cest. Infekce CNS. Infekce ran. 6. Infekční onemocnění kůže. Virové hepatitidy. Zoonózy. 7. Nákazy přenášené hmyzem a členovci. Pohlavně přenosné nákazy. 8. Sepse. Nosokomiální nákazy. Bioterorismus. 9. Problematika cestovní medicíny. Hygiena - přehled oboru. 10. Hygiena práce. Hygiena zdravotnických zařízení. Pracovní rizika ve zdravotnictví. Tzv. civilizační onemocnění.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Kontaktní výuka - 20 hodin za semestr
  • Příprava na souhrnný test [6-30] - 10 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
nejsou vyžadovány
Odborné dovednosti
nejsou vyžadovány
Obecné způsobilosti
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje,
Výsledky učení
Odborné znalosti
popíše jednotlivé druhy mikroorganismů a objasní jejich faktory patogenity
vyjmenuje základní složky imunitního systému a vysvětlí jejich funkci
objasní proces přenosu nákazy a vyvodí možnosti boje s infekčními chorobami
vyjmenuje nejčastější infekční onemocnění jednotlivých orgánových systémů
popíše hlavní zásady neodkladné péče u infekcí ohrožujících život nemocného
vysvětlí význam nemocničních nákaz
vyjmenuje infekční i neinfekční profesní rizika zdravotníků
popíše strukturu hygienické služby v ČR
vyjmenuje faktory životního i pracovního prostředí, které ovlivňují zdraví člověka
vyjmenuje rizikové faktory tzv. civilizačních nemocí a zhodnotí možnosti jejich prevence
Odborné dovednosti
nejsou definovány
Obecné způsobilosti
bc. studium: samostatně a odpovědně se na základě rámcového zadání rozhodují v souvislostech jen částečně známých,
bc. studium: do jejich řešení zahrnují úvahu o jejich etickém rozměru,
bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení,
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednáška založená na výkladu,
Výuka podporovaná multimédii,
Odborné dovednosti
Přednáška založená na výkladu,
Obecné způsobilosti
Výuka podporovaná multimédii,
Přednáška založená na výkladu,
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Test,
Obecné způsobilosti
Test,
Doporučená literatura
  • PODSTAVOVÁ, H. Základy epidemiologie a hygieny.. Praha : Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-597-0.
  • ŠRÁMOVÁ, H. a kol. Nozokomiální nákazy.. Praha: Maxdorf, 2013. ISBN 978-80-7345-286-5.
  • TUČEK, M. a kol. Hygiena a epidemiologie.. Praha : Karolinum, 2012. ISBN 978-80-246-2025-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr