Vyučující
|
-
Polanová Zdeňka, MUDr.
-
Lepičová Jana, Ing.
|
Obsah předmětu
|
1.Výživa a metabolismus. Výživa jako faktor vnějšího prostředí, který se uplatňuje při vzniku, ale i prevenci onemocnění. 2.Kritéria zdravé výživy, faktory, které negativně ovlivňují zdravotní stav jednotlivce. Pyramida zdravé výživy, pitný režim. 3.Určování stavu výživy, jak určit přiměřenou hmotnost, Brocův index. 4.Vliv některých onemocnění na stav výživy, léčebná výživa, dietní systém. 5.Poruchy příjmu potravy, hlad, chronická podvýživa, obezita, mentální anorexie, bulimie. 6.Enterální výživa - alternativní metody, jednotlivé složky výživy, porcovaná a kontinuální výživa. 7.Parenterální výživa, prostředky, komplikace, druhy výživných roztoků, dodržování časového režimu při podávání výživných roztoků. 8.Výživa v těhotenství a šestinedělí. 9.Kojení, výživa novorozence. 10.Součastné trendy, význam kojení, zdravá populace.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Výuka podporovaná multimédii
- Příprava na souhrnný test [6-30]
- 16 hodin za semestr
- Kontaktní výuka
- 11 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalosti biologie, chemie |
Obecné způsobilosti |
---|
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje, |
bc. studium: efektivně využívá různé strategie učení k získání a zpracování poznatků a informací, hledá a rozvíjí účinné postupy ve svém učení, |
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
Orientovat se ve výživových doporučeních |
znát význam živin v metabolizmu |
znát výživové doporučené dávky |
znát nutriční doporučení pro různé populační skupiny |
znát hygienickou problematiku potravin |
znát základy nutriční toxikologie |
Odborné dovednosti |
---|
odebrat nutriční ananmnézu a antropometrické údaje |
edukovat a ínterpretovat nutriční doporučení pro zdravou populaci |
Obecné způsobilosti |
---|
bc. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru, |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Výuka podporovaná multimédii, |
Přednáška založená na výkladu, |
Odborné dovednosti |
---|
Cvičení (praktické činnosti), |
Obecné způsobilosti |
---|
Přednáška založená na výkladu, |
Výuka podporovaná multimédii, |
Cvičení (praktické činnosti), |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Test, |
Obecné způsobilosti |
---|
Test, |
Doporučená literatura
|
-
Müllerová,D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Praha, 2003.
|