Předmět: Výživa

« Zpět
Název předmětu Výživa
Kód předmětu KAZ/VYZK
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 1
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Polanová Zdeňka, MUDr.
  • Lepičová Jana, Ing.
Obsah předmětu
1.Výživa a metabolismus. Výživa jako faktor vnějšího prostředí, který se uplatňuje při vzniku, ale i prevenci onemocnění. 2.Kritéria zdravé výživy, faktory, které negativně ovlivňují zdravotní stav jednotlivce. Pyramida zdravé výživy, pitný režim. 3.Určování stavu výživy, jak určit přiměřenou hmotnost, Brocův index. 4.Vliv některých onemocnění na stav výživy, léčebná výživa, dietní systém. 5.Poruchy příjmu potravy, hlad, chronická podvýživa, obezita, mentální anorexie, bulimie. 6.Enterální výživa - alternativní metody, jednotlivé složky výživy, porcovaná a kontinuální výživa. Prostředky pro umělou výživu, příprava stravy, prevence komplikací. Řešení problémových situací při výživě sondou do žaludku, duodena, při jejunostomii. 7.Parenterální výživa, prostředky, komplikace. druhy výživných roztoků, dodržování časového režimu při podávání výživných roztoků.

Studijní aktivity a metody výuky
Výuka podporovaná multimédii
  • Kontaktní výuka - 8 hodin za semestr
  • Příprava na souhrnný test [6-30] - 18 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti biologie, chemie
Obecné způsobilosti
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje,
bc. studium: kriticky přistupuje ke zdrojům informací, informace tvořivě zpracovává a využívá při svém studiu a praxi,
Výsledky učení
Odborné znalosti
Orientovat se ve výživových doporučeních
znát význam živin v metabolizmu
znát výživové doporučené dávky, znát nutriční doporučení pro různé populační skupiny
znát hygienickou problematiku potravin
znát základy nutriční toxikologie
Odborné dovednosti
odebrat nutriční ananmnézu a antropometrické údaje
edukovat a ínterpretovat nutriční doporučení pro zdravou populaci
Obecné způsobilosti
bc. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru,
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Výuka podporovaná multimédii,
Přednáška založená na výkladu,
Samostudium,
Odborné dovednosti
Cvičení (praktické činnosti),
Obecné způsobilosti
Přednáška založená na výkladu,
Cvičení (praktické činnosti),
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Test,
Obecné způsobilosti
Test,
Doporučená literatura
  • Müllerová, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr