Vyučující
|
-
Hejduková Kateřina, Mgr.
-
Nuruyev Jiří, doc. Mgr. CSc.
|
Obsah předmětu
|
Biochemická charakterizace krve, jater, svalu a pojiva. Acidobasické rovnováhy. Principy biochemických regulací na různých úrovních. Trávení a metabolismus bílkovin, sacharidů, tuků a nukleových kyselin. Pozn.: Zvýšená hodinová dotace je využita k možnosti rozšíření výkladu mechanismu významných biochemických dějů.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Samostudium literatury, Přednáška
- Kontaktní výuka
- 13 hodin za semestr
- Příprava na souhrnný test [6-30]
- 20 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
předpokládají se znalosti z obecné, anorganické a organické chemie |
Výsledky učení |
---|
studenti jsou schopni: - popsat biochemickou podstatu krve, jater, svalu a pojiva, - vysvětlit a formulovat acidobasickou rovnováhu, - ovládat pochody trávení a metabolismu sacharidů, lipidů, bílkovin a nukleových kyselin |
Vyučovací metody |
---|
Přednáška založená na výkladu, |
Samostudium, |
Hodnotící metody |
---|
Test, |
Doporučená literatura
|
-
Doubrava, Jaroslav; Koštíř, Jiří; Kubík, Josef. Základy biochemie : Stud. příručka pro posl. fakult připravujících učitele. 1. vyd. Praha : SPN, 1984.
-
Heřmánek, Miloslav. Biochemie : Celost. vysokošk. učebnice pro stud. pedag. a přírodovědeckých fakult. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. ISBN 80-04-21736-2.
-
Karlson, Peter. Základy biochemie. Praha : Academia, 1981.
-
Koštíř J. Biochemie. Avicenum Praha, 1974.
-
Musil, Jan. Biochemie v obrazech a schématech. 1. vyd. Praha : Avicenum, 1976.
-
Škárka B., Ferenčík M. Biochémia. Bratislava, Praha, Alfa/SNTL, 1983.
-
Vodrážka, Zdeněk. Biochemie, díl 2.
-
Vodrážka, Zdeněk. Biochemie. Praha : Academia, 1996. ISBN 80-200-0600-1.
|