Vyučující
|
-
Layerová Eva, Mgr.
-
Neckář Pavel, doc. Ing. Ph.D.
-
Šabata Pavel, PaedDr. CSc.
-
Bunda Jiří, Ing. Ph.D.
-
Nosková Lucie, Mgr. Ph.D.
-
Nuruyev Jiří, doc. Mgr. CSc.
|
Obsah předmětu
|
Význam chemie pro současnou společnost. Systém chemických věd, technické aplikace chemie. Historie chemie a chemických výrob. Chemie potravin. Chemie výživy. Chemie a lidské zdraví. Chemie a energetika. Exkurze do chemického (potravinářského) provozu. Laboratorní demonstrace chemických procesů.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednáška s aktivizací
- Kontaktní výuka
- 22 hodin za semestr
- Příprava na souhrnný test [6-30]
- 30 hodin za semestr
- Příprava prezentace (referátu) [3-8]
- 10 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
základní znalosti chemie na úrovni střední školy |
Výsledky učení |
---|
studenti umí vysvětlit význam chemie pro lidskou společnost. Vymezí chemickou vědu a technickou chemii v historickém vývoji. Uvedou do souvislostí chemii potravin, chemii výživy, chemii a lidské zdraví, chemii a energetiku. Navrhnou laboratorní demonstrace vybraných chemických procesů |
Vyučovací metody |
---|
Přednáška s aktivizací studentů, |
Hodnotící metody |
---|
Test, |
Individuální prezentace, |
Doporučená literatura
|
-
Sborník CHEMIE XIV-XIX. ZČU Plzeň, 1993.
-
Základy chemických výrob : Celost. vysokošk. učebnice pro stud. pedagog. a přírodověd. fakult. 1. vyd. Praha : SPN, 1988.
-
Davídek, Jiří; Janíček, Gustav; Pokorný, Jan. Chemie potravin : Učebnice pro vys. školy chemickotechnologické. 1. vyd. Praha : SNTL, 1983.
-
Janíček G., Halačka K. Základy výživy. SNTL Praha, 1985.
-
Kvasničková E. Xenobiochemie. UK Praha, 1996.
-
Solárová M., Lichtenberg K. Vybrané kapitoly z historie chemie. Paido Brno, 2000.
|