Předmět: Chemie a společnost 1

« Zpět
Název předmětu Chemie a společnost 1
Kód předmětu KCH/CHAS1
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Layerová Eva, Mgr.
  • Neckář Pavel, doc. Ing. Ph.D.
  • Šabata Pavel, PaedDr. CSc.
  • Bunda Jiří, Ing. Ph.D.
  • Nosková Lucie, Mgr. Ph.D.
  • Nuruyev Jiří, doc. Mgr. CSc.
Obsah předmětu
Význam chemie pro současnou společnost. Systém chemických věd, technické aplikace chemie. Historie chemie a chemických výrob. Chemie potravin. Chemie výživy. Chemie a lidské zdraví. Chemie a energetika. Exkurze do chemického (potravinářského) provozu. Laboratorní demonstrace chemických procesů.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednáška s aktivizací
  • Kontaktní výuka - 22 hodin za semestr
  • Příprava na souhrnný test [6-30] - 30 hodin za semestr
  • Příprava prezentace (referátu) [3-8] - 10 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
základní znalosti chemie na úrovni střední školy
Výsledky učení
studenti umí vysvětlit význam chemie pro lidskou společnost. Vymezí chemickou vědu a technickou chemii v historickém vývoji. Uvedou do souvislostí chemii potravin, chemii výživy, chemii a lidské zdraví, chemii a energetiku. Navrhnou laboratorní demonstrace vybraných chemických procesů
Vyučovací metody
Přednáška s aktivizací studentů,
Hodnotící metody
Test,
Individuální prezentace,
Doporučená literatura
  • Sborník CHEMIE XIV-XIX. ZČU Plzeň, 1993.
  • Základy chemických výrob : Celost. vysokošk. učebnice pro stud. pedagog. a přírodověd. fakult. 1. vyd. Praha : SPN, 1988.
  • Davídek, Jiří; Janíček, Gustav; Pokorný, Jan. Chemie potravin : Učebnice pro vys. školy chemickotechnologické. 1. vyd. Praha : SNTL, 1983.
  • Janíček G., Halačka K. Základy výživy. SNTL Praha, 1985.
  • Kvasničková E. Xenobiochemie. UK Praha, 1996.
  • Solárová M., Lichtenberg K. Vybrané kapitoly z historie chemie. Paido Brno, 2000.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr