Vyučující
|
-
Layerová Eva, Mgr.
-
Šabata Pavel, PaedDr. CSc.
|
Obsah předmětu
|
1. přednáška Základní pojmy a obecná charakteristika chemických výrob. Přehled výrobních oborů s chemickým zaměřením. Surovinová základna. Volba optimálních podmínek výroby. 2. přednáška Ovlivňování výtěžku chemických výrob. Katalytické procesy. Pochody a zařízení chemické technologie. Hydrodynamické procesy, sdílení tepla. 3. přednáška Difúzní procesy, výroba chladu, mechanické pochody. Fluidní technika. 4. přednáška Konstrukční materiály v chemickém průmyslu. Koroze. Technologie vody, úprava vody pitné, užitkové, odpadní. Technologie silikátů, výroba maltovin, keramiky, skla. Metalurgie, výroba železa, oceli, hliníku, mědi. 5. přednáška Obecná problematika anorganických výrob. Výroba a čištění technických plynů (vodík, kyslík, syntézní a topné plyny). Průmysl síry, síra, kyselina sírová. Průmysl dusíku, výroba amoniaku, kyseliny dusičné, močoviny, kyanovodíku. 6. přednáška Zpracování chloridu sodného, výroba chloru, hydroxidu sodného, sody, kyseliny chlorovodíkové. Výroba pigmentů. Výroba průmyslových hnojiv. Speciální a malotonážní anorganické výroby. Suroviny pro organické technologie. 7. přednáška Výroba paliv a chemikálií z uhlí. Výroba koksu a topných plynů. Chemie C1. Zpracování ropy, výroba pohonných hmot a maziv. 8. přednáška Základní petrochemické výroby, výroba nenasycených a aromatických uhlovodíků. 9. přednáška Sekundární petrochemie, využití ethylenu, propylenu, uhlovodíků C4, acetylenu, aromatických uhlovodíků. LAO. 10. přednáška Výroba základních organických sloučenin. Výroba polotovarů pro výrobu makromolekulárních látek a spotřebních výrobků organické technologie. 11. přednáška Přehled sortimentu makromolekulárních látek. Chemická vlákna. Elastomery. Nátěrové hmoty. Výroba buničiny a celulosových vláknin. 12. přednáška Obecná charakteristika biochemických a potravinářských výrob. Technologie sacharidů, výroba cukru a škrobu. Kvasný průmysl, výroba piva, vína, lihu, droždí, octa, kyseliny citronové, antibiotik. Technologie tuků, bílkovin. Konzervárenský průmysl.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednáška s aktivizací, Diskuse
- Kontaktní výuka
- 52 hodin za semestr
- Příprava prezentace (referátu) [3-8]
- 10 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku [10-60]
- 50 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
charakterizovat podstatu biochemických procesů |
popsat základní principy a hlavní části systému obecné chemie, fyzikální chemie a organické chemie |
Odborné dovednosti |
---|
aplikovat nové chemické poznatky z periodické literatury |
aplikovat chemickou symboliku a chemické názvosloví |
aplikovat výpočtový aparát základních chemických disciplín |
aplikovat základní informační technologie |
Obecné způsobilosti |
---|
mgr. studium: samostatně a odpovědně se na základě rámcového zadání rozhodují v souvislostech jen částečně známých, |
mgr. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru., |
mgr. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
popsat hlavní technologie a jejich produkty v oboru technologie anorganických látek |
charakterizovat základní pojmy, pochody a zařízení chemických technologií |
popsat hlavní technologie a jejich produkty v oboru technologie organických látek včetně technologií paliv |
popsat hlavní technologie a jejich produkty v oboru potravinářských a biochemických technologií |
Odborné dovednosti |
---|
aplikovat aktuální informace o chemických výrobách z dostupných informačních zdrojů |
zhodnotit vývojové trendy a perspektivy technologií založených na chemických procesech |
analyzovat ekonomické souvislosti chemických výrob a jejich dopady na prostředí |
elementarizovat odborně náročnou problematiku výrob do zjednodušené podoby přiměřené pro školní výuku |
Obecné způsobilosti |
---|
mgr. studium: samostatně a odpovědně se rozhodují v nových nebo měnících se souvislostech nebo v zásadně se vyvíjejícím prostředí s přihlédnutím k širším společenským důsledkům jejich rozhodování, |
mgr. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i širší veřejnosti vlastní odborné názory, |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednáška s aktivizací studentů, |
Diskuse, |
Seminární výuka (diskusní metody), |
Odborné dovednosti |
---|
Přednáška s demonstrací, |
Seminární výuka (badatelské metody), |
Obecné způsobilosti |
---|
Přednáška s demonstrací, |
Seminární výuka (badatelské metody), |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Kombinovaná zkouška, |
Test, |
Individuální prezentace, |
Odborné dovednosti |
---|
Kombinovaná zkouška, |
Test, |
Obecné způsobilosti |
---|
Kombinovaná zkouška, |
Test, |
Doporučená literatura
|
-
BLAŽEK, J.,RÁBL, V. Základy zpracování a využití ropy. VŠCHT Praha. 2006.
-
BÜCHNER, W. a kol. Průmyslová anorganická chemie : Důležité suroviny a meziprodukty. Praha : Státní nakladatelství technické literatury. 1991.
-
DUCHÁČEK, V. POLYMERY: Výroba, vlastnosti, zpracování, použití. VŠCHT, Praha, 2011. ISBN 978-80-7080-788-0.
-
Hovorka F. Technologie chemických látek. VŠCHT, Praha, 2012. ISBN 978-80-7080-588-6.
-
JAHODA, M., SCHREIBER, I. Chemické inženýrství II. VŠCHT Praha. 2018.
-
JANDOVÁ, J., HONG, V. N., DVOŘÁK, P. Metody výroby neželezných kovů a zpracování odpadů. VŠCHT, Praha, 2018. ISBN 978-80-7592-026-3.
-
KIZLINK J. Technologie chemických látek a jejich využití. Brno, VUTIUM, 2011. ISBN 978-80-2144-046-3.
-
KOČÍ, P. Chemické inženýrství I. VŠCHT Praha. 2019.
-
Kraitr, Milan. Chemický průmysl v České republice. Plzeň : Pedagogická fakulta Západočeské univerzity, 1999. ISBN 80-7082-535-9.
|