Předmět: Chemická technologie

« Zpět
Název předmětu Chemická technologie
Kód předmětu KCH/CHTCH
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 1
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Layerová Eva, Mgr.
  • Šabata Pavel, PaedDr. CSc.
Obsah předmětu
1. přednáška Základní pojmy a obecná charakteristika chemických výrob. Přehled výrobních oborů s chemickým zaměřením. Surovinová základna. Volba optimálních podmínek výroby. 2. přednáška Ovlivňování výtěžku chemických výrob. Katalytické procesy. Pochody a zařízení chemické technologie. Hydrodynamické procesy, sdílení tepla. 3. přednáška Difúzní procesy, výroba chladu, mechanické pochody. Fluidní technika. 4. přednáška Konstrukční materiály v chemickém průmyslu. Koroze. Technologie vody, úprava vody pitné, užitkové, odpadní. Technologie silikátů, výroba maltovin, keramiky, skla. Metalurgie, výroba železa, oceli, hliníku, mědi. 5. přednáška Obecná problematika anorganických výrob. Výroba a čištění technických plynů (vodík, kyslík, syntézní a topné plyny). Průmysl síry, síra, kyselina sírová. Průmysl dusíku, výroba amoniaku, kyseliny dusičné, močoviny, kyanovodíku. 6. přednáška Zpracování chloridu sodného, výroba chloru, hydroxidu sodného, sody, kyseliny chlorovodíkové. Výroba pigmentů. Výroba průmyslových hnojiv. Speciální a malotonážní anorganické výroby. Suroviny pro organické technologie. 7. přednáška Výroba paliv a chemikálií z uhlí. Výroba koksu a topných plynů. Chemie C1. Zpracování ropy, výroba pohonných hmot a maziv. 8. přednáška Základní petrochemické výroby, výroba nenasycených a aromatických uhlovodíků. 9. přednáška Sekundární petrochemie, využití ethylenu, propylenu, uhlovodíků C4, acetylenu, aromatických uhlovodíků. LAO. 10. přednáška Výroba základních organických sloučenin. Výroba polotovarů pro výrobu makromolekulárních látek a spotřebních výrobků organické technologie. 11. přednáška Přehled sortimentu makromolekulárních látek. Chemická vlákna. Elastomery. Nátěrové hmoty. Výroba buničiny a celulosových vláknin. 12. přednáška Obecná charakteristika biochemických a potravinářských výrob. Technologie sacharidů, výroba cukru a škrobu. Kvasný průmysl, výroba piva, vína, lihu, droždí, octa, kyseliny citronové, antibiotik. Technologie tuků, bílkovin. Konzervárenský průmysl.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednáška s aktivizací, Diskuse
  • Kontaktní výuka - 52 hodin za semestr
  • Příprava prezentace (referátu) [3-8] - 10 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku [10-60] - 50 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
charakterizovat podstatu biochemických procesů
popsat základní principy a hlavní části systému obecné chemie, fyzikální chemie a organické chemie
Odborné dovednosti
aplikovat nové chemické poznatky z periodické literatury
aplikovat chemickou symboliku a chemické názvosloví
aplikovat výpočtový aparát základních chemických disciplín
aplikovat základní informační technologie
Obecné způsobilosti
mgr. studium: samostatně a odpovědně se na základě rámcového zadání rozhodují v souvislostech jen částečně známých,
mgr. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru.,
mgr. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení,
Výsledky učení
Odborné znalosti
popsat hlavní technologie a jejich produkty v oboru technologie anorganických látek
charakterizovat základní pojmy, pochody a zařízení chemických technologií
popsat hlavní technologie a jejich produkty v oboru technologie organických látek včetně technologií paliv
popsat hlavní technologie a jejich produkty v oboru potravinářských a biochemických technologií
Odborné dovednosti
aplikovat aktuální informace o chemických výrobách z dostupných informačních zdrojů
zhodnotit vývojové trendy a perspektivy technologií založených na chemických procesech
analyzovat ekonomické souvislosti chemických výrob a jejich dopady na prostředí
elementarizovat odborně náročnou problematiku výrob do zjednodušené podoby přiměřené pro školní výuku
Obecné způsobilosti
mgr. studium: samostatně a odpovědně se rozhodují v nových nebo měnících se souvislostech nebo v zásadně se vyvíjejícím prostředí s přihlédnutím k širším společenským důsledkům jejich rozhodování,
mgr. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i širší veřejnosti vlastní odborné názory,
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednáška s aktivizací studentů,
Diskuse,
Seminární výuka (diskusní metody),
Odborné dovednosti
Přednáška s demonstrací,
Seminární výuka (badatelské metody),
Obecné způsobilosti
Přednáška s demonstrací,
Seminární výuka (badatelské metody),
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Kombinovaná zkouška,
Test,
Individuální prezentace,
Odborné dovednosti
Kombinovaná zkouška,
Test,
Obecné způsobilosti
Kombinovaná zkouška,
Test,
Doporučená literatura
  • BLAŽEK, J.,RÁBL, V. Základy zpracování a využití ropy. VŠCHT Praha. 2006.
  • BÜCHNER, W. a kol. Průmyslová anorganická chemie : Důležité suroviny a meziprodukty. Praha : Státní nakladatelství technické literatury. 1991.
  • DUCHÁČEK, V. POLYMERY: Výroba, vlastnosti, zpracování, použití. VŠCHT, Praha, 2011. ISBN 978-80-7080-788-0.
  • Hovorka F. Technologie chemických látek. VŠCHT, Praha, 2012. ISBN 978-80-7080-588-6.
  • JAHODA, M., SCHREIBER, I. Chemické inženýrství II. VŠCHT Praha. 2018.
  • JANDOVÁ, J., HONG, V. N., DVOŘÁK, P. Metody výroby neželezných kovů a zpracování odpadů. VŠCHT, Praha, 2018. ISBN 978-80-7592-026-3.
  • KIZLINK J. Technologie chemických látek a jejich využití. Brno, VUTIUM, 2011. ISBN 978-80-2144-046-3.
  • KOČÍ, P. Chemické inženýrství I. VŠCHT Praha. 2019.
  • Kraitr, Milan. Chemický průmysl v České republice. Plzeň : Pedagogická fakulta Západočeské univerzity, 1999. ISBN 80-7082-535-9.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr