Předmět: Kvasná chemie a biotechnologie

« Zpět
Název předmětu Kvasná chemie a biotechnologie
Kód předmětu KCH/KCHB
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Nuruyev Jiří, doc. Mgr. CSc.
Obsah předmětu
1. přednáška Úvod Charakteristika kvasné (fermentační) chemie. Historie. Klasické fermentační procesy. Historické prameny. Vývoj - přechod na průmyslový charakter. Rozvoj mikrobiologie a enzymologie - L. Pasteur. Rozvoj znalostí enzymových reakcí. Zavádění teoretických poznatků do průmyslové praxe. 2. přednáška Substráty pro kvasnou chemii Sacharidy. Dusíkaté látky - aminokyseliny. Nejdůležitější přírodní zdroje: polysacharidy, štěpení škrobu, štěpení oligosacharidů, anaerobní glykolýza. 3. přednáška Výroba piva Výroba sladu: Aktivace a tvorba enzymů. Amylolytické enzymy, štěpení bílkovin, štěpení b-glukanů, štěpení lipidů. Rmutování - výroba sladiny: Působení sladových enzymů: amylasy, proteasy, lipasy, b-glukanasy. Různé postupy rmutování. Vliv varné vody. 4. přednáška Chmelovar Změny substrátu během chmelovaru. Hořké látky chmele - přechod na rozpustnou formu. Chmelové silice. Chmelové polyfenoly. Sladové polyfenoly. Složení mladiny. 5. přednáška Kvašení mladiny Vlastnosti a složení piva. Analýzy mladiny a piva. Ballingovy attenuační zákony. Druhy piva. Fyziologické účinky piva. 6. přednáška Výroba vína Postupy výroby různých druhů vína. Složení moštu. Postup kvašení. Odrůdy vína. Výroba šumivých vín. Školení vína. Úprava vína před stáčením. Fyziologické vlastnosti - francouzský paradox. Analýzy vína. Druhy vín - příklady. 7. přednáška Výroba lihu Technologický postup. Suroviny pro výrobu lihu. Složení melasy. Použití celulosových substrátů. Použití obilí. Postupy destilace - rektifikace lihu. 8. přednáška Výroba droždí Biochemie kvašení za aerobních podmínek. Pasteurův efekt. Technologický postup výroby droždí. Krmné droždí - suroviny. 9. přednáška Výroba lihovin Druhy lihovin. Nejdůležitější druhy, rozdělení a názvy. Technologické postupy. 10. přednáška Výroba octa a organických kyselin 11. přednáška Netradiční fermentační postupy Výroba enzymů. Výroba organických rozpouštědel. Výroba antibiotik. Transformace přírodních látek. Genové manipulace. 12. přednáška Exkurze do vybraného podniku (pivovar, lihovar, vinařský závod).

Studijní aktivity a metody výuky
Přednáška, Exkurze, výuka v terénu
  • Příprava na zkoušku [10-60] - 40 hodin za semestr
  • Kontaktní výuka - 13 hodin za semestr
  • Účast na exkurzi [reálný počet hodin - max. 8h/den] - 4 hodiny za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
prokázat znalosti obecné chemie
prokázat znalosti biochemických procesů
prokázat znalosti enzymatických reakcí
prokázat znalosti základních technologických postupů
Odborné dovednosti
orientovat se v problematice potravinářských výrob
orientovat se v dostupné literatuře
Výsledky učení
Odborné znalosti
pochopit podstatu metabolických drah při kvasných a fermentačních procesech
odlišit biotechnologie od ostatních potravinářských výrob
Odborné dovednosti
popsat a vysvětlit podstatu kvasných a fermentačních procesů
formulovat děje při výrobě lihu a droždí
vysvětlit principy výroby sladu a piva
vysvětlit principy výroby vína a destilátů
zhodnotit netradiční fermentační postupy
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednáška založená na výkladu,
Exkurze, soustředění, výuka v terénu,
Hodnotící metody
Kombinovaná zkouška,
Doporučená literatura
  • Basařová G., Čepička J. Sladařství a pivovarství. SNTL Praha, 1965.
  • Davídek, Jiří; Janíček, Gustav; Pokorný, Jan. Chemie potravin : Učebnice pro vys. školy chemickotechnologické. 1. vyd. Praha : SNTL, 1983.
  • Dyr J. Kvasná chemie a technologie. SNTL Praha, 1965.
  • Šícha V., Vodrážka Z., Králová B.L. Potravinářská biochemie. SNTL/Alfa Praha, 1981.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta pedagogická Studijní plán (Verze): Učitelství chemie pro střední školy (16) Kategorie: Pedagogika, učitelství a sociální péče 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní