Předmět: Technická podpora zpracování zvuku

« Zpět
Název předmětu Technická podpora zpracování zvuku
Kód předmětu KET/TPZZ
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština, Angličtina
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Büllow Miroslav, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Osnova přednášek: 1. Zvuk, základní pojmy 2. Úvod do prostorové akustiky 3. Mikrofony - konstrukce a principy činnosti 4. Mikrofony - možnosti snímání zvuku 5. Připojování zdrojů signálu, předzesilovače 6. Frekvenční úpravy zvuku, ekvalizace 7. Dynamické úpravy zvuku 8. Speciální efekty 9. Mixážní pult, principy a použití 10. Záznam zvuku 11. Reprodukce a poslech zvuku 12. Mix zvuku 13. Mastering Osnova cvičení: 1. Snímání zvuku, používaná technika 2. Práce s mixážním pultem 3. Stereofonní snímání, používané techniky 4. Dynamické a efektové procesory 5. Střih a editace zvuku, systém Sound Forge, Nuendo 6. Mix zvuku a Plug-in moduly, systém Nuendo 7. Zápočet

Studijní aktivity a metody výuky
Přednáška s praktickými aplikacemi, Laboratorní praktika
  • Vypracování seminární práce v magisterském studijním programu [5-100] - 40 hodin za semestr
  • Kontaktní výuka - 26 hodin za semestr
  • Praktická výuka [vyjádření počtem hodin] - 13 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
nejsou předepsány žádné specifické předpoklady
Výsledky učení
studenti pochopí základní pojmy z oblasti snímání a záznamu zvuku. Dokáží aplikovat získané poznatky při střihu, použití efektů a dynamických úprav zvukového záznamu
Vyučovací metody
Laboratorní praktika,
Přednáška s aktivizací studentů,
Hodnotící metody
Výstupní projekt,
Doporučená literatura
  • VLACHÝ, Václav. Praxe zvukové techniky. 2. aktualiz. vyd. Praha : Muzikus, 2000. ISBN 80-86253-05-8.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr