Předmět: Francouzština v komerční praxi 2

« Zpět
Název předmětu Francouzština v komerční praxi 2
Kód předmětu KFL/KPF2
Organizační forma výuky Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Saudková Zdena, PhDr. Ph.D.
  • Křížková Červená Gabriela, PhDr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. týden Seznámení se s učivem a požadavky k zápočtu z předmětu Francouzština v komerční praxi 2. Pracovní smlouva - obecné informace, typy smluv (smlouva na dobu určitou a neurčitou), ukončení pracovní smlouvy ze strany zaměstnance a zaměstnavatele. 2. týden Analýza pracovní smlouvy. 3. týden Vnitřní řád podniku, práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatele. Zajištění práv zaměstnanců pomocí stávky. 4. týden Propouštění zaměstnanců z osobních a ekonomických důvodů. Výpovědní lhůta, odstupné, ochrana práv zaměstnanců. 5. týden Odměňování pracovníků, různé typy platů, příjmy z práce a z majetku. Platový výměr, výplatní páska - jejich analýza. Kritéria ovlivňující výši platu. 6. týden Ověření znalostí o pracovní smlouvě. Definice podniku, jeho úloha, realizace zisku, rozdělování příjmů, otázka trhu - zákon nabídky a poptávky. 7. týden Průběžný test z učiva 3. unité (pracovní smlouva). Definice podniku, jeho úloha, realizace zisku, rozdělování příjmů. 8. týden Oprava průběžného testu. Hlavní charakteristiky jednotlivých podniků, jejich aktivity. Podniky zabývající se řemeslnou výrobou. 9. týden Organizační struktura podniku - úkoly vedoucích pracovníků. Možnosti písemné komunikace mezi podniky. 10. týden Jednotlivé právní formy podniků a jejich charakteristika. Srovnání akciové společnosti a společnosti s ručením omezeným - výhody a nevýhody. 11. týden Podnikat či nepodnikat? Motivace pro založení podniku, problémy při jeho zakládání. Jednotlivé etapy zakládání nového podniku - vhodný výběr podniku, vypracování podnikatelského záměru. 12. týden Vytváření podniku, formality spojené s jeho zakládáním. Stanovy podniku - analýza zveřejněných informací o založeném podniku. Výběr vhodného místa pro umístění podniku. 13. týden Závěrečný (zápočtový) test z probraného učiva (3. - 4. unité).

Studijní aktivity a metody výuky
  • Kontaktní výuka - 26 hodin za semestr
  • Vypracování seminární práce v bakalářském studijním programu [5-40] - 15 hodin za semestr
  • Příprava na dílčí test [2-10] - 10 hodin za semestr
  • Příprava na souhrnný test [6-30] - 27 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Disponovat znalostí francouzského jazyka na úrovni B2 dle SERR Osvojit si poznatky z oblasti sociálně-ekonomických reálií Orientovat se v oblasti mikroekonomie Diskutovat o fungování podniku v rámci francouzského prostředí Vysvětlit základní pojmy z oblasti podniku a obchodu
Odborné dovednosti
Aplikovat jazykové dovednosti v písemném i mluveném projevu Diskutovat a argumentovat ve francouzštině Formulovat hlavní myšlenky autentického textu z komerční sféry Interpretovat informace z různých oblastí podnikové a obchodní francouzštiny Používat účinně slovník
Obecné způsobilosti
bc. studium: efektivně využívá různé strategie učení k získání a zpracování poznatků a informací, hledá a rozvíjí účinné postupy ve svém učení,
Výsledky učení
Odborné znalosti
Formulovat základní práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatele Vysvětlit důvody odchodu zaměstnanců ze zaměstnání Definovat podnik, organizaci a strukturu, právní formy podnikání Popsat jednotlivé etapy zakládání nového podniku Vysvětlit ve francouzštině klíčové pojmy vztahující se k probíraným tématům
Odborné dovednosti
Charakterizovat základní právní formy podniků ve Francii Vytvořit prezentaci podniku a jeho organizační strukturu Použít osvojenou terminologii v písemném i mluveném projevu Analyzovat jazykovou i obsahovou stránku odborného textu ve francouzštině Formulovat vlastní názor na jevy spojené s probíranými tématy
Obecné způsobilosti
bc. studium: používají své odborné znalosti, odborné dovednosti a obecné způsobilosti alespoň v jednom cizím jazyce,
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Cvičení (praktické činnosti),
Výuka podporovaná multimédii,
Samostudium,
Odborné dovednosti
Cvičení (praktické činnosti),
Prezentace práce studentů,
Samostatná práce studentů,
Kooperativní výuka,
Obecné způsobilosti
Cvičení (praktické činnosti),
Prezentace práce studentů,
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Test,
Průběžné hodnocení,
Sebehodnocení,
Seminární práce,
Odborné dovednosti
Test,
Individuální prezentace,
Průběžné hodnocení,
Sebehodnocení,
Demonstrace dovedností (praktická činnost),
Obecné způsobilosti
Průběžné hodnocení,
Sebehodnocení,
Doporučená literatura
  • Autentické texty..
  • Bloomfield, Anatole; Tauzin, Béatrice. Affaires ? suivre : cours de français professionnel de niveau intermédiaire. Paris : Hachette, 2001. ISBN 2-01-155164-1.
  • Danilo, Michel. Le Francais de l'entreprise. Paris : CLE International, 1990. ISBN 2-19-033580-9.
  • Sanchez Macagno, Marie-Odile; Corado, Lydie. Faire des affaires en Francais. Vanves : Hachette F.L.E., 1997. ISBN 2-01-1550-807.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr