Vyučující
|
-
Dvorský Milan, Ing. MBA
-
Rechtorik František, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Hospitality - charakteristika, kategorizace a klasifikace ubytovacích zařízení. Provozní úseky v hotelu, organizace práce, struktura. Výrobní úsek a jeho specifika. Odbytový úsek a jeho specifika. Ostatní úseky hotelového provozu, specifika nočního provozu hotelu. Personální management, vzdělávání a trénink zaměstnanců. Ekonomika ubytovacích a restauračních (odbytových) středisek. Informační systémy v řízení hotelu. Péče o hosta , doplňkové služby, získávání hosta. Nové trendy a technologie v hospitality managementu. Program cvičení předmětu: Práce s hotelovým informačním systémem - především moduly recepce, rezervace, pokladna a správa bloků a alotmentů atd. Exkurze do vybraného zařízení. Řešení vybrané případové studie z oblasti řízení hotelového nebo lázeňského provozu - seznámení se se studií, analýza situace (včetně trendů na trhu), návrhy řešení situace, diskuze nad návrhy řešení.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednáška s praktickými aplikacemi, Dialogická výuka, Výuka podporovaná multimédii, Prezentace práce studentů, Individuální konzultace
- Příprava na zkoušku [10-60]
- 30 hodin za semestr
- Příprava prezentace (referátu) [3-8]
- 3 hodiny za semestr
- Kontaktní výuka
- 20 hodin za semestr
- E-learning [dáno e-learningovým kurzem]
- 10 hodin za semestr
- Vypracování seminární práce v bakalářském studijním programu [5-40]
- 15 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
charakterizovat základní aspekty podnikové ekonomiky, managementu, personálního managementu a komunikace |
Odborné dovednosti |
---|
pracovat v týmu |
prezentovat svoji práci |
naplánovat event |
Obecné způsobilosti |
---|
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje, |
bc. studium: kriticky přistupuje ke zdrojům informací, informace tvořivě zpracovává a využívá při svém studiu a praxi, |
bc. studium: je otevřený k využití různých postupů při řešení problémů, nahlíží problém z různých stran, |
bc. studium: efektivně využívá moderní informační technologie, |
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
formulovat a popsat specifika managementu stravovacích a ubytovacích zařízení |
orientovat se ve specifickém názvosloví těchto oborů |
Odborné dovednosti |
---|
aplikovat zásady managementu do specifického prostředí těchto služeb |
řídit malý pracovní tým |
plánovat základní pracovní činnosti v odvětví hospitality |
Obecné způsobilosti |
---|
bc. studium: samostatně a odpovědně se na základě rámcového zadání rozhodují v souvislostech jen částečně známých, |
bc. studium: dle rámcového zadání a přidělených zdrojů koordinují činnost týmu, nesou odpovědnost za jeho výsledky, |
bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Výuka podporovaná multimédii, |
Individuální konzultace, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Exkurze, soustředění, výuka v terénu, |
E-learning, |
Samostudium, |
Samostatná práce studentů, |
Odborné dovednosti |
---|
Přednáška s demonstrací, |
Seminární výuka (diskusní metody), |
Exkurze, soustředění, výuka v terénu, |
E-learning, |
Demonstrace dovedností, |
Samostatná práce studentů, |
Prezentace práce studentů, |
Obecné způsobilosti |
---|
Seminární výuka (diskusní metody), |
Samostatná práce studentů, |
Prezentace práce studentů, |
Diskuse, |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Kombinovaná zkouška, |
Individuální prezentace, |
Seminární práce, |
Odborné dovednosti |
---|
Kombinovaná zkouška, |
Demonstrace dovedností (praktická činnost), |
Individuální prezentace, |
Obecné způsobilosti |
---|
Kombinovaná zkouška, |
Seminární práce, |
Individuální prezentace, |
Doporučená literatura
|
-
Beránek, Jaromír; Kotek, Pavel. Řízení hotelového provozu. Praha : Grada, 2003. ISBN 80-86724-00-X.
-
Burešová, Pavla. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie. Svazek první, Gastronomické služby. Vyd. 1. Praha : Wolters Kluwer, 2014. ISBN 978-80-7478-498-9.
-
Clarke, Alan; Chen, Wei. International hospitality management : concepts and cases. Oxford : Butterworth Heinemann, 2007. ISBN 978-0-7506-6675-6.
-
Evans, Nigel. Strategic management for tourism, hospitality and events. Third edition. 2020. ISBN 978-1-138-34594-2.
-
Hall, C. Michael; Gössling, Stefan. Sustainable culinary systems : local foods, innovation, tourism and hospitality. First issued in paperback. 2017. ISBN 978-1-138-08169-7.
-
Hán, Jan; Beránek, Martina,; Belešová, Stanislava; Mrkos, Dan,; Studnička, Petr,; Sochůrková, Martina. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie. Svazek druhý, Ubytovací služby. Vydání první. 2016. ISBN 978-80-7552-253-5.
-
Jakubíková, Dagmar. Marketing v cestovním ruchu : jak uspět v domácí i světové konkurenci. 2., aktualiz. a rozš. vyd. Praha : Grada, 2012. ISBN 978-80-247-4209-0.
-
Jauhari, Vinnie. Hospitality marketing and consumer behavior : creating memorable experiences. 2017. ISBN 978-1-77188-378-8.
-
Koc, Erdogan. Service failures and recovery in tourism and hospitality : a practical manual. 2017. ISBN 978-17-8639-067-7.
-
Kostková, Miroslava. Management hotelového provozu : distanční studijní opora. Vyd. 1. Karviná : Slezská univerzita v Opavě, Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné, 2010. ISBN 978-80-7248-633-5.
-
Pantelidis, Ioannis S. The Routledge handbook of hospitality management. First issued in paperback. 2017. ISBN 978-1-138-07146-9.
-
Riley, Michael. Managing people in the hospitality industry. 2019. ISBN 978-1-138-29688-6.
-
Salač, Gustav. Stolničení. Vyd. 2. - dotisk. Praha : Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-752-9.
-
Siu, Ricardo C. S. Economic principles for the hospitality industry. First edition. 2020. ISBN 978-1-138-09065-1.
-
Smit, Bert; Melissen, Frans. Sustainable customer experience design : co-creating experiences in events, tourism and hospitality. 2018. ISBN 978-1-138-65855-4.
-
Tesone, D. V. Zásady řízení pro obor hotelnictví, gastronomie a turismu. Vyd. 1. Praha : Wolters Kluwer Česká republika, 2011. ISBN 978-80-7357-655-4.
-
Uysal, Muzaffer; Schwartz, Zvi; Sirakaya-Turk, Ercan. Management science in hospitality and tourism : theory, practice, and applications. 2016. ISBN 978-1-926895-71-0.
|