|
Vyučující
|
|
|
|
Obsah předmětu
|
Obsah přednášek: 1. Význam výživy, doporučené výživové dávky, základní živiny, vitamíny 2. Poruchy výživy z hlediska příčiny, typu poruchy, stupně malnutrice 3. Klasické energeticko-proteinové malnutrice, marasmus, kwastiorkor 4. Specifické deficience: nedostatek mikronutrientu, endemická struma, xeroftalmie, nutriční anémie, nutriční osteopenie, beri-beri, nedostatek vit. B2, kurděje 5. Nadměrná výživa, nadváha a obezita 6. Poruchy příjmu potravy, mentální anorexie, mentální bulimie, bulrexie a další. 7. Výživové deficity při různých typech alternativního stravování, nutnosti suplementací 8. Výživové deficity při chronických onemocněních, léčebná výživa Cvičení: 0
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednáška s aktivizací, Přednáška s diskusí, Diskuse, Výuka podporovaná multimédii, Individuální konzultace, Skupinová konzultace
- Příprava na dílčí test [2-10]
- 10 hodin za semestr
- Kontaktní výuka
- 8 hodin za semestr
- Příprava na souhrnný test [6-30]
- 35 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| nejsou předepsány žádné specifické předpoklady |
| Výsledky učení |
|---|
| student získá přehled o vlivu výživy na zdravotní stav obyvatelstva, naučí se posoudit výživový stav jednotlivce, orientuje se ve výživovém poradenství v rámci klinické výživy při chronických onemocněních. Aplikuje teoretické znalosti v praxi |
| Vyučovací metody |
|---|
| Přednáška s diskusí, |
| Přednáška s aktivizací studentů, |
| Výuka podporovaná multimédii, |
| Skupinová konzultace, |
| Individuální konzultace, |
| Diskuse, |
| Hodnotící metody |
|---|
| Test, |
|
Doporučená literatura
|
-
Anděl, M. Výživa nemocných v těžkých stavech.
-
Keller, U., kol. Klinická výživa. Sciente media. Praha, 1993.
-
Kleinwechterová, H., Brázdová, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. IDVPZ Brno, 1992.
-
Kocourková,J. et al. Mentální anorexie a mentální bulimie v dětství a dospívání. Galén Praha, 1997.
-
Müllerová, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech.
-
Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Praha, Grada, 2008.
-
Zloch, Z. a kol. Kapitoly z hygieny pro bakalářské medicínské studium.
|