Předmět: Výživa a nutriční výchova

« Zpět
Název předmětu Výživa a nutriční výchova
Kód předmětu KPG/VYNV
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Bouda Antonín, PhDr. Mgr. Ph.D.
  • Beláňová Eva, Mgr.
Obsah předmětu
1. Racionální výživa - vymezení, pyramida zdravé výživy. 2. Charakteristika jednotlivých nutrientů. 3. Nutriční zvyklosti v současné době. 4. Mýty ve výživě. 5. Význam nutriční výchovy v současné době: vymezení výchovy, determinanty výchovy v oblasti stravovacích zvyklostí. 6. Metody a formy v oblasti nutriční výchovy. 7. Psychologické vývojové aspekty potravního chování: období novorozence a kojence. 8. Psychologické vývojové aspekty potravního chování: období dětského věku. 9. Výchovné zlozvyky v oblasti rozvoje stravovacích zvyklostí dětí. 10. Inkluze a přístup k žákovi s alternativními stravovacími návyky v podmínkách školy. 11. Inkluze a přístup k žákovi se specifickými stravovacími potřebami v podmínkách školy. 12. Prevence vzniku poruch výživy. 13. Shrnutí a evaluace učiva.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na souhrnný test [6-30] - 25 hodin za semestr
  • Kontaktní výuka - 24 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Charakterizovat základní nutrienty (bílkoviny, sacharidy, lipidy, vitamíny, minerální látky) na úrovni učiva střední školy.
Popsat trávicí systém na úrovni učiva střední školy.
Vyjmenovat základní zásady racionální výživy.
Odborné dovednosti
Rozlišit vhodné a nevhodné potraviny.
Sestavit vhodný jídelníček na základě obecných znalostí o racionální výživě.
Rozložit denní příjem potravy podle obecného doporučení.
Obecné způsobilosti
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje,
bc. studium: kriticky přistupuje ke zdrojům informací, informace tvořivě zpracovává a využívá při svém studiu a praxi,
bc. studium: rozpozná problém, objasní jeho podstatu, rozčlení ho na části,
bc. studium: efektivně využívá dostupné prostředky komunikace, verbální i neverbální, včetně symbolických a grafických vyjádření informací různého typu,
bc. studium: efektivně využívá moderní informační technologie,
Výsledky učení
Odborné znalosti
Vymezit racionální výživu.
Charakterizovat jednotlivé nutirenty.
Popsat metody a formy využívané v nutriční výchově.
Objasnit psychologické vývojové aspekty potravního chování.
Vysvětlit principy inkluze v oblasti specifických stravovacích zvyklostí u dětí.
Vyjmenovat a objasnit principy prevence poruch výživy.
Odborné dovednosti
Navrhnout jídelníček podle zásad racionální výživy a výchovně psychologických souvislostí.
Zvolit vhodné metody a formy v nutriční výchově dětí.
Určit efektivní principy inkluze v oblasti specifických stravovacích zvyklostí u dětí.
Navrhnout účinné postupy v prevenci poruch výživy.
Obecné způsobilosti
bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení,
bc. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru,
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednáška založená na výkladu,
Přednáška s diskusí,
Přednáška s aktivizací studentů,
Odborné dovednosti
Přednáška založená na výkladu,
Přednáška s diskusí,
Přednáška s aktivizací studentů,
Skupinová výuka,
Obecné způsobilosti
Přednáška s diskusí,
Přednáška s aktivizací studentů,
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Test,
Odborné dovednosti
Seminární práce,
Obecné způsobilosti
Test,
Seminární práce,
Doporučená literatura
  • Fraňková, Slávka; Dvořáková-Janů, Věra. Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha : Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0548-1.
  • Fraňková, Slávka. Jídlo v životě dítěte a adolescenta : teorie, výzkum, praxe. Praha : Karolinum, 2013. ISBN 978-80-246-2247-7.
  • Fraňková, Slávka; Pařízková, Jana,; Malichová, Eva. Dítě s nadváhou a jeho problémy. Vydání první. 2015. ISBN 978-80-262-0797-9.
  • Komprda, Tomáš. Základy výživy člověka. Druhé přepracované vydání. 2017. ISBN 978-80-7509-500-8.
  • Machová, Jitka; Kubátová, Dagmar. Výchova ke zdraví. 2., aktualizované vydání. 2015. ISBN 978-80-247-5351-5.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr