|
Vyučující
|
-
Carvan Přemysl, PhDr. Mgr. Ph.D.
-
Šíp Milan, Mgr. Bc.
|
|
Obsah předmětu
|
1. Vymezení základních pojmů: poživatina, výživa, racionální výživa 2. Zásady racionální výživy, pyramida zdravé výživy, funkční potraviny 3. Kontrola potravin, energetická hodnota potravin, aditivní látky 4. Trávicí systém 5. Sacharidy 6. Bílkoviny a aminokyseliny 7. Lipidy 8. Minerální látky, vitamíny 9. Metabolismus živin 10. Obiloviny, luštěniny 11. Ovoce, zelenina, brambory 12. Maso, mléko a mléčné výrobky 13. Evaluace výuky, shrnutí
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednáška s diskusí, Samostudium literatury, Studium textů, Přednáška, Přednáška s demonstrací
- Příprava na souhrnný test [6-30]
- 20 hodin za semestr
- Příprava na dílčí test [2-10]
- 8 hodin za semestr
- Vypracování seminární práce v bakalářském studijním programu [5-40]
- 30 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Popsat strukturu trávicí soustavy. |
| Objasnit fyziologii trávící soustavy. |
| Definovat na elementární úrovni makronutrienty a mikronutrienty: bílkoviny, sacharidy, lipidy, minerální látky, vitamíny. |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Rozpoznat jednotlivé složky trávicí soustavy. |
| Zhodnotit úroveň stravovací zvyklosti na základě elementárních znalostí o makronutrientech a mikronutrientech. |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje, |
| bc. studium: je otevřený k využití různých postupů při řešení problémů, nahlíží problém z různých stran, |
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Vymezit základní pojmy z oblasti výživy a nauky o poživatinách. |
| Popsat principy racionální výživy. |
| Charakterizovat pyramidu zdravé výživy. |
| Vysvětlit systém kontroly potravin v rámci EU. |
| Podrobně popsat a charakterizovat trávicí soustavu. |
| Definovat z pohledu biochemie základní živiny: sacharidy, bílkoviny, lipidy, vitamíny, minerální látky. |
| Vysvětlit metabolismus živin. |
| Charakterizovat a popsat význam jednotlivých skupin potravin: obilovin, luštěnin, masa, mléka, ovoce a zeleniny. |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Znázornit a sestavit pyramidu zdravé výživy podle různých přístupů. |
| Kriticky zhodnotit pyramidu zdravé výživy podle různých přístupů. |
| Posoudit vhodnost jednotlivých potravin z pohledu principu racionální výživy. |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
| bc. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru, |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Přednáška založená na výkladu, |
| Přednáška s diskusí, |
| Analyticko-kritická práce s textem, |
| Samostudium, |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Přednáška založená na výkladu, |
| Přednáška s diskusí, |
| Analyticko-kritická práce s textem, |
| Samostudium, |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| Přednáška založená na výkladu, |
| Přednáška s diskusí, |
| Samostudium, |
| Analyticko-kritická práce s textem, |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Test, |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Test, |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| Test, |
|
Doporučená literatura
|
-
Bulková, Věra. Nauka o poživatinách. První část : [text určen pro PSS, VZŠ a LF] / Věra Bulková. Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1999, 1999. ISBN 80-7013-293-0.
-
Chrpová, Diana. S výživou zdravě po celý rok / Diana Chrpová. Praha : Grada, 2010, 2010. ISBN 978-80-247-2512-3.
-
Pánek, Jan, 1955-. Základy výživy / Jan Pánek . [et al.]. Praha : Svoboda Servis, 2002, 2002. ISBN 80-86320-23-5.
-
Pokorný, Jan, 1928-2011. Základy výživy a výživová politika / Jan Pokorný, Jan Pánek. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 1996, 1996. ISBN 80-7080-260-X.
|