|
Vyučující
|
-
Pecháčková Libuše, doc. Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
Zahájení podnikatelské činnosti - podnikání, kritické faktory, rozeznání, využití a hodnocení příležitostí, udržitelnost v podnikání Podnikatelský nápad, inovace, sociální inovace, udržitelnost v podnikání jako podnikatelská příležitost a související pojmy (SDGs), další trendy, nápady s přesahem - out of the box Design Thinking a úvod do Lean Canvasu Lean canvas podrobně Value proposition canvas, business model a jeho nastavení Produkt Podnikatelský záměr a okolí (makroprostředí, mezoprostředí, mikroprostředí) Prototypování Marketing, personální zajištění a finanční plán podrobně Praktická specifika zahájení podnikatelské činnosti u jednotlivých právních forem
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Kontaktní výuka
- 39 hodin za semestr
- Vypracování seminární práce v bakalářském studijním programu [5-40]
- 35 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku [10-60]
- 30 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| prokázat základní znalosti z podnikové ekonomiky |
| Odborné dovednosti |
|---|
| aplikovat vybrané metody analýzy podnikového okolí |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje, |
| bc. studium: kriticky přistupuje ke zdrojům informací, informace tvořivě zpracovává a využívá při svém studiu a praxi, |
| bc. studium: uplatňuje při řešení problémů vhodné metody a dříve získané vědomosti a dovednosti, kromě analytického a kritického myšlení využívá i myšlení tvořivé s použitím představivosti a intuice, |
| bc. studium: je otevřený k využití různých postupů při řešení problémů, nahlíží problém z různých stran, |
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| orientovat se v problematice vybraných oblastí podnikových činností |
| vysvětlit strukturu podnikových činností a procesů, jejich vzájemných vazeb a uspořádání |
| Odborné dovednosti |
|---|
| identifikovat hlavní principy tvorby podnikatelského plánu |
| analyzovat podnikové prostředí |
| identifikovat rizika související s podnikatelským plánem |
| zhodnotit potenciál realizace podnikatelského plánu dle provedených analýz |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| bc. studium: samostatně a odpovědně se na základě rámcového zadání rozhodují v souvislostech jen částečně známých, |
| bc. studium: dle rámcového zadání a přidělených zdrojů koordinují činnost týmu, nesou odpovědnost za jeho výsledky, |
| bc. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru, |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Přednáška s aktivizací studentů, |
| Cvičení (praktické činnosti), |
| Samostudium, |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Cvičení (praktické činnosti), |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| Demonstrace dovedností, |
| Projektová výuka, |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Ústní zkouška, |
| Průběžné hodnocení, |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Demonstrace dovedností (praktická činnost), |
| Seminární práce, |
| Obecné způsobilosti |
|---|
| Výstupní projekt, |
|
Doporučená literatura
|
-
Bygrave, William D.; Zacharakis, Andrew. Entrepreneurship. 3rd ed. Hoboken : Wiley, 2014. ISBN 978-1-118-58289-3.
-
Osterwalder, Alexander; Pigneur, Yves. Tvorba business modelů : příručka pro vizionáře, inovátory a všechny, co se nebojí výzev. 1. vyd. V Brně : BizBooks, 2012. ISBN 978-80-265-0025-4.
-
Srpová, Jitka; Řehoř, Václav. Základy podnikání : teoretické poznatky, příklady a zkušenosti českých podnikatelů. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2010. ISBN 978-80-247-3339-5.
-
Taušl Procházková, Petra; Jelínková, Eva. Podniková ekonomika - klíčové oblasti. První vydání. 2018. ISBN 978-80-271-0689-9.
-
Taušl Procházková, Petra. Úvod do podnikové ekonomiky. 3., upravené a rozšířené vydání. 2017. ISBN 978-80-261-0733-0.
|