Předmět: Základy podnikání

« Zpět
Název předmětu Základy podnikání
Kód předmětu KPM/ZAP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný, Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Černá Milena, doc. Ing. Ph.D.
  • Hemr Vladimír, Ing. Ph.D., MA
  • Fiala Petr, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Freelancing 2. Úspěch vs. Neúspěch 3. Motivace a produktivita 4. Týmová spolupráce 5. Procesy 6. Portfolio klientů 7. Právní, daňové a účetní aspekty freelancingu (EXT) 8. Cenotvorba 9. Vyjednávání zakázky 10. Osobní marketing, web a sociální sítě a dobré jméno 11. Copywriting (EXT) 12. Finance a práce s riziky 13. Právní, daňové a účetní aspekty freelancingu (EXT)

Studijní aktivity a metody výuky
Přednáška s diskusí, Seminární výuka, Samostudium studentů, Studium textů
  • Příprava na souhrnný test [6-30] - 25 hodin za semestr
  • Kontaktní výuka - 39 hodin za semestr
  • Vypracování seminární práce v bakalářském studijním programu [5-40] - 40 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
mít základní znalosti práce s PC a pokročilé znalosti anglického jazyka
Odborné dovednosti
zvládat základy metod používaných v moderní podnikatelské praxi a orientovat se v legislativě podmiňující podnikatelskou činnost
Obecné způsobilosti
bc. studium: rozpozná problém, objasní jeho podstatu, rozčlení ho na části,
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje,
být komunikativní, flexibilní, kreativní
bc. studium: zvažuje možné klady a zápory jednotlivých variant řešení, včetně posouzení jejich rizik a důsledků,
bc. studium: vyjadřuje se v mluvených i psaných projevech jasně, srozumitelně a přiměřeně tomu, komu, co a jak chce sdělit, s jakým záměrem a v jaké situaci komunikuje,
bc. studium: prezentuje vhodným způsobem svou práci i sám sebe před známým i neznámým publikem,
Výsledky učení
Odborné znalosti
popsat podnikatelské činnosti, vysvětlit předpoklady aktivního podnikání, aplikovat právní a legislativní rámec podnikání, odhadnout rizika a objemy zdrojů potřebných pro podnikání, vypracovat podnikatelský model a základy podnikatelského plánu, aplikovat principy inovačního a projektového managementu
Odborné dovednosti
Vypracovat podnikatelský model
Umět zvolit formu podnikání a připravit potřebné dokumenty
Obecné způsobilosti
bc. studium: samostatně a odpovědně se na základě rámcového zadání rozhodují v souvislostech jen částečně známých,
bc. studium: srozumitelně shrnou názory ostatních členů týmu,
bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení,
Po úspěšném absolvování předmětu je student schopen porozumět základnímu konceptu podnikatelského procesu a využívat různé metody a postupy pro podnikatelský růst
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednáška s diskusí,
E-learning,
Analyticko-kritická práce s textem,
Samostudium,
Seminární výuka (badatelské metody),
Výuka podporovaná multimédii,
Odborné dovednosti
Přednáška s diskusí,
Při výuce budou řešeny případové studie.
Výuka podporovaná multimédii,
Skupinová výuka,
Samostatná práce studentů,
Prezentace práce studentů,
Obecné způsobilosti
Prezentace práce studentů,
Řešení problémů,
Samostatná práce studentů,
Prezentace seminárních prací je nástrojem pro posílení komunikativnosti, flexibility a kreativity.
Diskuse,
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Test,
Seminární práce,
Skupinová prezentace,
Odborné dovednosti
Demonstrace dovedností (praktická činnost),
Skupinová prezentace,
Obecné způsobilosti
Test,
Skupinová prezentace,
Průběžné hodnocení,
Doporučená literatura
  • Allen, David. Mít vše hotovo : umění produktivity bez stresu. Vydání druhé, přepracované. 2016. ISBN 978-80-7555-000-2.
  • Fried, Jason; Hansson, David Heinemeier,; Krásenský, David. Restart : průvodce podnikatelským minimalismem. Vyd. 1. V Brně : Jan Melvil, 2010. ISBN 978-80-87270-04-2.
  • Chris, Voss. Nikdy nedělej kompromis: aneb Vyjednávej tak, jako by ti šlo o život. Brno. 2016.
  • Maurya, Ash. Lean podnikání : přejděte od plánu A k plánu, který funguje. 1. vydání. 2016. ISBN 978-80-265-0506-8.
  • NOVOTNÝ, J. ŠAŠEK, P. PRÁVNÍ ZÁKLADY PODNIKÁNÍ - díl. I. Právní úprava podnikání, závazkové vztahy, pracovní právo.. Západočeská univerzita v Plzni, 2017. ISBN 978-80-261-0691-3.
  • NOVOTNÝ, J. ŠAŠEK, P. PRÁVNÍ ZÁKLADY PODNIKÁNÍ - díl. 2. Řízení před soudy a správními orgány, odpovědnost podnikatele. Západočeská univerzita v Plzni, 2017. ISBN 978-80-261-0692-0.
  • PAVLÁK, Miroslav, NOVOTNÝ, Jiří, VACEK, Jiří. Základy podnikání. Plzeň: ZČU, 2017 (dostupné v Courseware pro studenty zapsané na předmět KPM/ZAP nebo KPM/9ZAP), 2017. ISBN 978-80-261-0669-2.
  • Šenkapoun, Pavel. To nejlepší z Nejlepšího copywritera : o psaní, reklamě a duši. Praha. 2019.
  • Vlach, Robert. Na volné noze : podnikejte jako profesionálové. Vydání první. 2017. ISBN 978-80-7555-015-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr