Vyučující
|
-
Bouda Antonín, PhDr. Mgr. Ph.D.
-
Beláňová Eva, Mgr.
|
Obsah předmětu
|
1.Vymezení pokmu alterantivní výživy, znaky alternativní výživy. 2.Historické, sociální a kulturní kontexty jednotlivých alterantivích výživových směrů 3.Charakteristika jednotlivých alteranitivních výživových směrů: vegetariánství a její další typy 4.Charakteristika jednotlivých alteranitivních výživových směrů: makrobitotika 5.Charakteristika jednotlivých alteranitvních výživových směrů: středomořská strava 6.Charakteristika jednotlivých alteranitvních výživových směrů: fast food 7.Charakteristika jednotlivých okrajových alternativních výživových směrů: dělená strava 8.Charakteristika jednotlivých okrajových alternativních výživových směrů: výživa podle krevních skupin, výživa podle pH 9.Charakteristika jednotlivých okrajových alternativních výživových směrů: výživa dle Ájuvérdy a dalších směrů 10.Výživové hledisko alternativních výživových směrů, dopady na zdravotní stránku člověka 11.Výživový směr jako současný způsob životního stylu 12.Prezentace seminárních úkolů, práce s obodným textem 13.Prezetnace seminárních úkolů, shrnutí, evaluace výuky
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednáška s aktivizací, Přednáška s diskusí, Samostudium literatury, Přednáška
- Příprava na souhrnný test [6-30]
- 40 hodin za semestr
- Vypracování seminární práce v bakalářském studijním programu [5-40]
- 20 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Objasňuje zásady racionální výživy. |
Charakterizuje jednoltivé makronutrienty a mikronutrienty. |
Popisuje fyziologii trávicího systému a biochomeciké jevy v souvislosti s výživou. |
Odborné dovednosti |
---|
Posuzuje vhodnost stravovacích zvyklostí. |
Aplikuje znalosti o jednotlivých makronutirenech a mikronutrientech do zásad racionální výživy. |
Obecné způsobilosti |
---|
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje, |
bc. studium: kriticky přistupuje ke zdrojům informací, informace tvořivě zpracovává a využívá při svém studiu a praxi, |
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
Definuje pojem alternativní výživa. |
Formuluje základní znaky alternativní výživy. |
Vysvětluje historické, sociální a kulturní souvislosti alternativního stavování. |
Popisuje jednotlivé alternativní výživové směry. |
Charakterizuje výhody a nevýhody jednotlivých alternativních výživových směrů na zdravotní a psychickou stránku člověka. |
Vysvětluje důvody preferování alternativních výživových směrů jako formu současného životního stylu. |
Odborné dovednosti |
---|
Posuzuje výhody a nevýhody jednotlivých alternativních výživových směrů na zdravotní a psychickou stránku člověka. |
Kriticky zhodnocuje vhodnost jednotlivých alternativních výživových směrů jako dlouhodobější stravovací zvyklost. |
Navrhuje jídelníčky na principech alternativních výživových směrů. |
Obecné způsobilosti |
---|
bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
bc. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru, |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednáška založená na výkladu, |
Přednáška s diskusí, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Samostudium, |
Odborné dovednosti |
---|
Přednáška s diskusí, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Řešení problémů, |
Obecné způsobilosti |
---|
Přednáška s diskusí, |
Přednáška s aktivizací studentů, |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Test, |
Seminární práce, |
Odborné dovednosti |
---|
Seminární práce, |
Obecné způsobilosti |
---|
Test, |
Seminární práce, |
Doporučená literatura
|
-
Ajhara, H. Základy makrobiotiky. Olomouc, 2010. ISBN 978-80-7263-543-6.
-
Gedgaudas, N. T. Přirozená strava našich předků. Olomouc, 2014. ISBN 978-80-7367-774-9.
-
Hammond, Ch. Dělená strava podle krevních skupin. Praha, 2001. ISBN 80-7202-837-5.
-
Heinenová, M. P. Tradiční čínské učení o zdravé výživě. Olomouc, 2014. ISBN 978-80-7336-108-2.
-
Hřivnová, M. Základní aspekty výživy. Olomouc, 2014. ISBN 978-80-244-4034-7.
-
Hýžová, A. Škola živé stravy. Hradec Králové, 2013. ISBN 978-80-260-5325-5.
-
Kibardin, G. M. Co pijeme a jíme?. Bratislava, 2015. ISBN 978-80-8100-397-4.
-
Klimešová, I. Fyziolologie výživy. Olomouc, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9.
-
Marsden, K. Velká kniha o dělené stravě. Praha, 2003. ISBN 80-7249-136-9.
|