Předmět: Alternativní výživa

« Zpět
Název předmětu Alternativní výživa
Kód předmětu KPS/ALVY
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Bouda Antonín, PhDr. Mgr. Ph.D.
  • Beláňová Eva, Mgr.
Obsah předmětu
1.Vymezení pokmu alterantivní výživy, znaky alternativní výživy. 2.Historické, sociální a kulturní kontexty jednotlivých alterantivích výživových směrů 3.Charakteristika jednotlivých alteranitivních výživových směrů: vegetariánství a její další typy 4.Charakteristika jednotlivých alteranitivních výživových směrů: makrobitotika 5.Charakteristika jednotlivých alteranitvních výživových směrů: středomořská strava 6.Charakteristika jednotlivých alteranitvních výživových směrů: fast food 7.Charakteristika jednotlivých okrajových alternativních výživových směrů: dělená strava 8.Charakteristika jednotlivých okrajových alternativních výživových směrů: výživa podle krevních skupin, výživa podle pH 9.Charakteristika jednotlivých okrajových alternativních výživových směrů: výživa dle Ájuvérdy a dalších směrů 10.Výživové hledisko alternativních výživových směrů, dopady na zdravotní stránku člověka 11.Výživový směr jako současný způsob životního stylu 12.Prezentace seminárních úkolů, práce s obodným textem 13.Prezetnace seminárních úkolů, shrnutí, evaluace výuky

Studijní aktivity a metody výuky
Přednáška s aktivizací, Přednáška s diskusí, Samostudium literatury, Přednáška
  • Příprava na souhrnný test [6-30] - 40 hodin za semestr
  • Vypracování seminární práce v bakalářském studijním programu [5-40] - 20 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Objasňuje zásady racionální výživy.
Charakterizuje jednoltivé makronutrienty a mikronutrienty.
Popisuje fyziologii trávicího systému a biochomeciké jevy v souvislosti s výživou.
Odborné dovednosti
Posuzuje vhodnost stravovacích zvyklostí.
Aplikuje znalosti o jednotlivých makronutirenech a mikronutrientech do zásad racionální výživy.
Obecné způsobilosti
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje,
bc. studium: kriticky přistupuje ke zdrojům informací, informace tvořivě zpracovává a využívá při svém studiu a praxi,
Výsledky učení
Odborné znalosti
Definuje pojem alternativní výživa.
Formuluje základní znaky alternativní výživy.
Vysvětluje historické, sociální a kulturní souvislosti alternativního stavování.
Popisuje jednotlivé alternativní výživové směry.
Charakterizuje výhody a nevýhody jednotlivých alternativních výživových směrů na zdravotní a psychickou stránku člověka.
Vysvětluje důvody preferování alternativních výživových směrů jako formu současného životního stylu.
Odborné dovednosti
Posuzuje výhody a nevýhody jednotlivých alternativních výživových směrů na zdravotní a psychickou stránku člověka.
Kriticky zhodnocuje vhodnost jednotlivých alternativních výživových směrů jako dlouhodobější stravovací zvyklost.
Navrhuje jídelníčky na principech alternativních výživových směrů.
Obecné způsobilosti
bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení,
bc. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru,
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednáška založená na výkladu,
Přednáška s diskusí,
Přednáška s aktivizací studentů,
Samostudium,
Odborné dovednosti
Přednáška s diskusí,
Přednáška s aktivizací studentů,
Řešení problémů,
Obecné způsobilosti
Přednáška s diskusí,
Přednáška s aktivizací studentů,
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Test,
Seminární práce,
Odborné dovednosti
Seminární práce,
Obecné způsobilosti
Test,
Seminární práce,
Doporučená literatura
  • Ajhara, H. Základy makrobiotiky. Olomouc, 2010. ISBN 978-80-7263-543-6.
  • Gedgaudas, N. T. Přirozená strava našich předků. Olomouc, 2014. ISBN 978-80-7367-774-9.
  • Hammond, Ch. Dělená strava podle krevních skupin. Praha, 2001. ISBN 80-7202-837-5.
  • Heinenová, M. P. Tradiční čínské učení o zdravé výživě. Olomouc, 2014. ISBN 978-80-7336-108-2.
  • Hřivnová, M. Základní aspekty výživy. Olomouc, 2014. ISBN 978-80-244-4034-7.
  • Hýžová, A. Škola živé stravy. Hradec Králové, 2013. ISBN 978-80-260-5325-5.
  • Kibardin, G. M. Co pijeme a jíme?. Bratislava, 2015. ISBN 978-80-8100-397-4.
  • Klimešová, I. Fyziolologie výživy. Olomouc, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9.
  • Marsden, K. Velká kniha o dělené stravě. Praha, 2003. ISBN 80-7249-136-9.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr