Course: Alternative nutrition

« Back
Course title Alternative nutrition
Course code KPS/ALVY
Organizational form of instruction Lecture
Level of course Bachelor
Year of study not specified
Semester Winter and summer
Number of ECTS credits 2
Language of instruction Czech
Status of course unspecified
Form of instruction Face-to-face
Work placements This is not an internship
Recommended optional programme components None
Lecturer(s)
  • Bouda Antonín, PhDr. Mgr. Ph.D.
  • Beláňová Eva, Mgr.
Course content
1. Definition of alterantive nutrition, alternative nutritional characteristics. 2. Historical, social and cultural contexts of each nutrient use the alternative directions 3. Characteristics of the individual alteranitive nutritional guidelines: vegetarianism and other alternative nutrition. 4. Characteristics of the individual alteranitive nutritional guidelines: makrobitotics 5. Characteristics of the individual alteranitve nutritional guidelines: mediterranean diet 6. Characteristics of the individual alteranitve nutritional guidelines: fast food 7. Characteristics of the individual marginal alternative dietary guidelines: divided food 8. Characteristics of the individual marginal alternative dietary guidelines for nutrition by blood group, diet by pH 9. Characteristics of the individual marginal nutritional alternative directions: nutrition by Ájuvérdy and other directions 10. Nutritional aspects of alternative dietary guidelines impact on the health aspects of man 11. Nutrition direction as the current method of lifestyle 12. Presentation of seminar tasks, work with university text 13. Presentation of seminar tasks, summary, evaluation of teaching

Learning activities and teaching methods
Interactive lecture, Lecture supplemented with a discussion, Self-study of literature, Lecture
  • Preparation for comprehensive test (10-40) - 40 hours per semester
  • Undergraduate study programme term essay (20-40) - 20 hours per semester
prerequisite
Knowledge
Objasňuje zásady racionální výživy.
Charakterizuje jednoltivé makronutrienty a mikronutrienty.
Popisuje fyziologii trávicího systému a biochomeciké jevy v souvislosti s výživou.
Skills
Posuzuje vhodnost stravovacích zvyklostí.
Aplikuje znalosti o jednotlivých makronutirenech a mikronutrientech do zásad racionální výživy.
Competences
N/A
N/A
learning outcomes
Knowledge
Definuje pojem alternativní výživa.
Formuluje základní znaky alternativní výživy.
Vysvětluje historické, sociální a kulturní souvislosti alternativního stavování.
Popisuje jednotlivé alternativní výživové směry.
Charakterizuje výhody a nevýhody jednotlivých alternativních výživových směrů na zdravotní a psychickou stránku člověka.
Vysvětluje důvody preferování alternativních výživových směrů jako formu současného životního stylu.
Skills
Posuzuje výhody a nevýhody jednotlivých alternativních výživových směrů na zdravotní a psychickou stránku člověka.
Kriticky zhodnocuje vhodnost jednotlivých alternativních výživových směrů jako dlouhodobější stravovací zvyklost.
Navrhuje jídelníčky na principech alternativních výživových směrů.
Competences
N/A
N/A
teaching methods
Knowledge
Lecture
Lecture supplemented with a discussion
Interactive lecture
Self-study of literature
Skills
Lecture supplemented with a discussion
Interactive lecture
Task-based study method
Competences
Lecture supplemented with a discussion
Interactive lecture
assessment methods
Knowledge
Test
Seminar work
Skills
Seminar work
Competences
Test
Seminar work
Recommended literature
  • Ajhara, H. Základy makrobiotiky. Olomouc, 2010. ISBN 978-80-7263-543-6.
  • Gedgaudas, N. T. Přirozená strava našich předků. Olomouc, 2014. ISBN 978-80-7367-774-9.
  • Hammond, Ch. Dělená strava podle krevních skupin. Praha, 2001. ISBN 80-7202-837-5.
  • Heinenová, M. P. Tradiční čínské učení o zdravé výživě. Olomouc, 2014. ISBN 978-80-7336-108-2.
  • Hřivnová, M. Základní aspekty výživy. Olomouc, 2014. ISBN 978-80-244-4034-7.
  • Hýžová, A. Škola živé stravy. Hradec Králové, 2013. ISBN 978-80-260-5325-5.
  • Kibardin, G. M. Co pijeme a jíme?. Bratislava, 2015. ISBN 978-80-8100-397-4.
  • Klimešová, I. Fyziolologie výživy. Olomouc, 2013. ISBN 978-80-244-3280-9.
  • Marsden, K. Velká kniha o dělené stravě. Praha, 2003. ISBN 80-7249-136-9.


Study plans that include the course
Faculty Study plan (Version) Category of Branch/Specialization Recommended year of study Recommended semester