Předmět: Řízení a organizace práce

« Zpět
Název předmětu Řízení a organizace práce
Kód předmětu KPV/ŘOP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština, Angličtina
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Vyšohlíd Marián, Ing. Ph.D.
  • Janoch Vladimír, doc. Ing. Ph.D.
  • Raban M., Ing.
Obsah předmětu
Tento předmět má za úkol poukázat na důležitost optimalizace práce s ohledem na produktivitu výrobního systému. Pozornost je zde v různé míře věnována především oblastem racionalizace práce, normování práce a ergonomie. V oblasti racionalizace práce se studenti seznámí s pojmy jako je například produktivita, přidaná hodnota nebo ztráty ve výrobním systému. V oblasti normování práce se studenti naučí používat metody ke zjišťování spotřeby času buď měřením anebo výpočtem dle normativů (MTM). Poslední oblasti, kterou je ergonomie, je věnována největší pozornost. Studenti se zde obeznámí se systémovým pohledem na ergonomii a vazbami na ostatní vědní disciplíny. Detailně je zde věnována pozornost třem hlavním komponentám produkčních systémů, kterými jsou člověk - stoj - prostředí. Závěrem jsou v tomto předmětu představeny moderní softwarové nástroje podporující výše uvedené vědní oblasti. 1. Úvod, plán přednášek, podmínky zkoušky, Racionalizace práce 2. Ergonomie - úvod, historie, systém člověk-stroj-prostředí, současné pojetí, Ergonomie - člověk (antropometrie) 3. Ergonomie - člověk (fyziologie, nemoci z povolání) 4. Ergonomické metody 5. Ergonomické metody 6. Ergonomie - pracoviště (základní parametry a uspořádání, druhy prostorů) 7. Ergonomie - pracoviště (vybavení pracoviště, manipulace s břemeny) 8. Normování práce a metodika REFA 9. Momentová studie, alternativní způsoby zjišťování časové náročnosti 10. Zjišťování časové náročnosti dle metody MTM-1 11. Zjišťování časové náročnosti dle metody MTM-1 12. Zjišťování časové náročnosti dle metody MOST 13. Zjišťování časové náročnosti dle metody MOST

Studijní aktivity a metody výuky
Přednáška s diskusí, Přednáška s praktickými aplikacemi, Diskuse, Výuka podporovaná multimédii, Prezentace práce studentů, Individuální konzultace, Demonstrace dovedností, Samostatná práce studentů, Samostudium studentů, Samostudium literatury, Studium textů
  • Kontaktní výuka - 26 hodin za semestr
  • Příprava prezentace (referátu) [3-8] - 12 hodin za semestr
  • Praktická výuka [vyjádření počtem hodin] - 26 hodin za semestr
  • Vypracování seminární práce v magisterském studijním programu [5-100] - 32 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku [10-60] - 42 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
umět optimalizovat výrobní systém s pomocí metod průmyslového inženýrství
mít základní přehled o legislativě ČR
být schopen samostatně využívat teoretické znalosti z průmyslového inženýrství
samostatně získávat další odborné znalosti samostatným studiem
Odborné dovednosti
samostatně získávat další odborné dovednosti na základě praktických zkušenosti a jejich vyhodnocení
na základě získaných znalostí umět optimalizovat prvky výrobního systému
být schopen na základě rámcového zadání zpracovat samostatnou práci
Obecné způsobilosti
mgr. studium: samostatně a odpovědně se na základě rámcového zadání rozhodují v souvislostech jen částečně známých,
mgr. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení,
mgr. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru.,
Výsledky učení
Odborné znalosti
definovat pojmy ergonomie a racionalizace práce
definovat ergonomické parametry pracovního místa
popsat základy vybraných ergonomických analýz
vyjmenovat možné přístupy k normování práce
vysvětlit principy metod předem stanovených časů
Odborné dovednosti
využívat antropometrické parametry člověka v optimalizaci pracoviště
realizovat ergonomické analýzy
provést časovou analýzu operace
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednáška s diskusí,
Přednáška s aktivizací studentů,
Samostudium,
Samostatná práce studentů,
Individuální konzultace,
E-learning,
Výuka podporovaná multimédii,
Přednáška založená na výkladu,
Přednáška s demonstrací,
Řešení problémů,
Přednáška s analýzou videozáznamu,
Odborné dovednosti
Cvičení (praktické činnosti),
Demonstrace dovedností,
Samostudium,
Řešení problémů,
Samostatná práce studentů,
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Kombinovaná zkouška,
Test,
Seminární práce,
Výstupní projekt,
Odborné dovednosti
Demonstrace dovedností (praktická činnost),
Seminární práce,
Výstupní projekt,
Kombinovaná zkouška,
Doporučená literatura
  • ČSN normy třídy 8335.
  • Bureš, Marek; Sekulová, Kateřina; Přibáňová, Vendulka. Tvorba a optimalizace pracoviště - cvičení. [Plzeň] : SmartMotion, 2013. ISBN 978-80-87539-33-0.
  • Bureš, Marek. Tvorba a optimalizace pracoviště. [Plzeň] : SmartMotion, 2013. ISBN 978-80-87539-32-3.
  • Gilbertová, Sylva; Matoušek, Oldřich. Ergonomie : optimalizace lidské činnosti. Praha : Grada, 2002. ISBN 80-247-0226-6.
  • Chundela, Lubor. Ergonomie. Vyd. 2. Praha : Nakladatelství ČVUT, 2007. ISBN 978-80-01-03802-4.
  • Chundela, Lubor. Strojírenská ergonomie : příklady. Vyd. 2. V Praze : Nakladatelství ČVUT, 2007. ISBN 978-80-01-03801-7.
  • Král, Miroslav. Metody a techniky užité v ergonomii. 1. vyd. Praha : Výzkumný ústav bezpečnosti práce, 2002.
  • Lhotský, Oldřich. Organizace a normování práce v podniku. Vyd. 1. Praha : ASPI, 2005. ISBN 80-7357-095-5.
  • Musilová, Iva. Bezpečná kancelář. Vyd. 1. Praha : Výzkumný ústav bezpečnosti práce, 2005. ISBN 80-903604-3-2.
  • Slamková, Eva; Dulina, Ľuboslav; Tabaková, Michaela. Ergonómia v priemysle. 1. vyd. Žilina : GEORG, 2010. ISBN 978-80-89401-09-3.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr