Předmět: Antropologie jídla

« Zpět
Název předmětu Antropologie jídla
Kód předmětu KSA/AJI
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Zajícová Naďa, Mgr. Ph.D.
  • Švátorová Anna, PhDr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Úvod do antropologie jídla a stravování, přehled základních konceptů, témat a přístupů 2. Jídlo jako předmět studia sociokulturní antropologie a ukazatel kulturních prvků a významů (kulinářský trojúhelník od C. Levi-Strausse, utváření preferencí potravy od M.Meadové, kategorizace stravy a životních cyklů i sociálních událostí od M. Douglas, prase jako znak kulturních rozdílů od M. Harrise, vkus v jídle a sociální stratifikace od P. Bourdieu, aj.) 3. Jídlo a každodennost: kulturní hodnoty, sociální role a taktiky (M. de Certeau) 4. Jídlo, kultura a identita 5. Jídlo, globalizace a migrace 6. Jídlo, paměť a smysly 7. Jídlo a posvátno: technologie, příprava jídla, rituál 8. Jídlo a stravování jako symbol statusu v minulosti a současnosti 9. Jídlo, moc a ideologie

Studijní aktivity a metody výuky
Přednáška s diskusí, Seminární výuka, Samostudium literatury
  • Příprava na zkoušku [10-60] - 59 hodin za semestr
  • Příprava prezentace (referátu) [3-8] - 6 hodin za semestr
  • Kontaktní výuka - 39 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
charakterizovat a vysvětlit nejvýznamnější teoretické koncepty antropologického myšlení
charakterizovat a popsat přístupy ke studiu sociokulturních fenoménů z antropologické perspektivy
popsat rozdíl mezi jednotlivými antropologickými subdisciplínami a školami
Odborné dovednosti
využívat elektronické informační zdroje
využívat tištěné informační zdroje
porozumět a interpretovat odborný textu v cizím jazyce
porozumět a interpretovat odborný textu v českém jazyce
porozumět vědecky strukturované přednášce
napsat kultivovaný odborný text
Obecné způsobilosti
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje,
bc. studium: efektivně využívá různé strategie učení k získání a zpracování poznatků a informací, hledá a rozvíjí účinné postupy ve svém učení,
bc. studium: kriticky přistupuje ke zdrojům informací, informace tvořivě zpracovává a využívá při svém studiu a praxi,
Výsledky učení
Odborné znalosti
charakterizovat a vysvětlit základní charakteristiky a předmět zkoumání antropologie jídla
rozlišit a popsat konkrétní tematické oblasti, na které se antropologie jídla zaměřuje
charakterizovat a vysvětlit základní přístupy a pojmy, se kterými antropologie jídla pracuje
identifikovat způsoby, jakým jídlo, pojídání a stolování reprodukuje význam, řád a hodnoty
uvést do souvislosti jídlo a sociální kategorie jako gender, třída, etnicita, náboženství a vzdělání
Odborné dovednosti
vymezit a analyzovat témata v kontextu výzkumu jídla a stravování z antropologické perspektivy
interpretovat jídlo a stravování z antropologické perspektivy v širších souvislostech
Obecné způsobilosti
bc. studium: samostatně a odpovědně se na základě rámcového zadání rozhodují v souvislostech jen částečně známých,
bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení,
bc. studium: používají své odborné znalosti, odborné dovednosti a obecné způsobilosti alespoň v jednom cizím jazyce,
bc. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru,
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednáška s diskusí,
Samostudium,
Demonstrace dovedností,
Individuální konzultace,
Skupinová výuka,
Odborné dovednosti
Samostudium,
Analyticko-kritická práce s textem,
Seminární výuka (badatelské metody),
Demonstrace dovedností,
Obecné způsobilosti
Přednáška s diskusí,
Samostudium,
Analyticko-kritická práce s textem,
Demonstrace dovedností,
Individuální konzultace,
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška,
Demonstrace dovedností (praktická činnost),
Individuální prezentace,
Odborné dovednosti
Individuální prezentace,
Ústní zkouška,
Demonstrace dovedností (praktická činnost),
Obecné způsobilosti
Ústní zkouška,
Demonstrace dovedností (praktická činnost),
Individuální prezentace,
Doporučená literatura
  • Bourdieu, Pierre. Distinction : a social critique of the judgement of taste. Cambridge : Harvard University Press, 1996. ISBN 0-674-21277-0.
  • De Certeau, M. The Practice of Everyday Life. University of California Press, 2002.
  • Klein, Jakob A.; Watson, James L. The handbook of food and anthropology. 2016. ISBN 978-0-85785-594-7.
  • Mintz, Sidney W. Sweetness and power : the place of sugar in modern history. New York : Penguin Books, 1986. ISBN 0-14-009233-1.
  • Montanari, Massimo. Hlad a hojnost : dějiny stravování v Evropě. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 2003. ISBN 80-7106-560-9.
  • Watson, James L.,; Caldwell, Melissa L. The cultural politics of food and eating : a reader. 2005. ISBN 978-0-631-23093-9.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr