Vyučující
|
-
Kufner Petr, Ing.
-
Krajíc Jiří, Ing.
-
Šimků Lukáš, Ing.
-
Fröhlich Petra, Ing.
-
Bartošová Václava, doc. Ing. Ph.D.
-
Malá Monika, Ing. Ph.D.
-
Vachtlová Lenka, Ing.
|
Obsah předmětu
|
Obsah přednášek: 1. Seznámení s obsahem předmětu, obecný úvod do managementu kvality, ergonomie a racionalizace práce 2. Co je technika, výrobní proces, technika přípravy výroby 3. Metrologie I - rámec zákonných požadavků, metody měření 4. Metrologie - měření a měřidla, montáž 5. Vyhodnocení - metody řešení technických problémů - optimalizace, racionalizace 6. Ergonomie - základní pojmy a kritéria, pracovní systém z hlediska ergonomie 7. Vývoj pohledů na kvalitu, systém řízení kvality, norma ISO 9001 8. Harmonizace předpisů ČR v oblasti legislativy, řízená a neřízená oblast 9. Systémové pojetí kvality - rizika, TQM, PDCA, IATF 10. 3D tisk, rizika, požadavky 11. Integrované systémy řízení - kvalita, životní prostředí, bezpečnost a ochrana zdraví při práci 12. Přednáška z praxe 13. Shrnutí odpřednášené látky
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Samostudium studentů, Přednáška, Cvičení
- Vypracování seminární práce v bakalářském studijním programu [5-40]
- 26 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku [10-60]
- 26 hodin za semestr
- Kontaktní výuka
- 52 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
- popsat orgány, instituce a ostatní subjekty EU - vysvětlit orgány, instituce a ostatní subjekty EU - popsat terminologii vztahující se k prostředí mezinárodních norem ISO řady 9000 - vysvětlit terminologii vztahující se k prostředí mezinárodních norem ISO řady 9000 - vysvětlit podstatu pojmu globalizace - prezentovat znalosti na úrovni střední školy |
Odborné dovednosti |
---|
- využívat všeobecné znalosti za střední školy - prezentovat vlastní názor na řešený problém - obhájit vlastní názor na řešený problém |
Obecné způsobilosti |
---|
bc. studium: kriticky přistupuje ke zdrojům informací, informace tvořivě zpracovává a využívá při svém studiu a praxi, |
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
- interpretovat právní rámec v oblasti managementu kvality v EU - strukturovat základní požadavky mezinárodních norem ISO 9001, 14 001 a OHSAS 18001 - objasnit základy racionalizace práce a ergonomie |
Odborné dovednosti |
---|
- vysvětlit podstatu managementu kvality - diskutovat otázku globalizace v souvislosti se zabezpečováním kvality výrobků - vysvětlit pojem integrovaný systém řízení |
Obecné způsobilosti |
---|
bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení, |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednáška založená na výkladu, |
Odborné dovednosti |
---|
Cvičení (praktické činnosti), |
Samostatná práce studentů, |
Prezentace práce studentů, |
Obecné způsobilosti |
---|
Přednáška založená na výkladu, |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Písemná zkouška, |
Odborné dovednosti |
---|
Individuální prezentace, |
Individuální prezentace referátu na cvičení |
Obecné způsobilosti |
---|
Kombinovaná zkouška, |
Doporučená literatura
|
-
Chundela, Libor. Ergonomie. 1. vyd. Praha : ČVUT, 2005. ISBN 80-01-02301-X.
-
Nenadál a kol. Management kvality pro 21. století. Praha, 2018.
-
Veber, J. Management kvality, environmentu a bezpečnosti práce. Praha, 2006. ISBN 80-2450-289-5.
-
Veber, J. Management kvality, environmentu a bezpečnosti práce. Praha, 2010. ISBN 978-80-7261-210-9.
-
Zelenka, A.; Preclík, V. Racionalizace výroby. ČVUT Praha, 2004.
-
Zídková, Helena; Zvoneček, František. Jakost - styl života pro třetí tisíciletí. Plzeň, 2003. ISBN 80-7043-243-8.
|