Předmět: Kvalita, ergonomie a racioalizace práce

« Zpět
Název předmětu Kvalita, ergonomie a racioalizace práce
Kód předmětu KTO/KER
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kufner Petr, Ing.
  • Krajíc Jiří, Ing.
  • Šimků Lukáš, Ing.
  • Fröhlich Petra, Ing.
  • Bartošová Václava, doc. Ing. Ph.D.
  • Malá Monika, Ing. Ph.D.
  • Vachtlová Lenka, Ing.
Obsah předmětu
Obsah přednášek: 1. Seznámení s obsahem předmětu, obecný úvod do managementu kvality, ergonomie a racionalizace práce 2. Co je technika, výrobní proces, technika přípravy výroby 3. Metrologie I - rámec zákonných požadavků, metody měření 4. Metrologie - měření a měřidla, montáž 5. Vyhodnocení - metody řešení technických problémů - optimalizace, racionalizace 6. Ergonomie - základní pojmy a kritéria, pracovní systém z hlediska ergonomie 7. Vývoj pohledů na kvalitu, systém řízení kvality, norma ISO 9001 8. Harmonizace předpisů ČR v oblasti legislativy, řízená a neřízená oblast 9. Systémové pojetí kvality - rizika, TQM, PDCA, IATF 10. 3D tisk, rizika, požadavky 11. Integrované systémy řízení - kvalita, životní prostředí, bezpečnost a ochrana zdraví při práci 12. Přednáška z praxe 13. Shrnutí odpřednášené látky

Studijní aktivity a metody výuky
Samostudium studentů, Přednáška, Cvičení
  • Vypracování seminární práce v bakalářském studijním programu [5-40] - 26 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku [10-60] - 26 hodin za semestr
  • Kontaktní výuka - 52 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
- popsat orgány, instituce a ostatní subjekty EU - vysvětlit orgány, instituce a ostatní subjekty EU - popsat terminologii vztahující se k prostředí mezinárodních norem ISO řady 9000 - vysvětlit terminologii vztahující se k prostředí mezinárodních norem ISO řady 9000 - vysvětlit podstatu pojmu globalizace - prezentovat znalosti na úrovni střední školy
Odborné dovednosti
- využívat všeobecné znalosti za střední školy - prezentovat vlastní názor na řešený problém - obhájit vlastní názor na řešený problém
Obecné způsobilosti
bc. studium: kriticky přistupuje ke zdrojům informací, informace tvořivě zpracovává a využívá při svém studiu a praxi,
Výsledky učení
Odborné znalosti
- interpretovat právní rámec v oblasti managementu kvality v EU - strukturovat základní požadavky mezinárodních norem ISO 9001, 14 001 a OHSAS 18001 - objasnit základy racionalizace práce a ergonomie
Odborné dovednosti
- vysvětlit podstatu managementu kvality - diskutovat otázku globalizace v souvislosti se zabezpečováním kvality výrobků - vysvětlit pojem integrovaný systém řízení
Obecné způsobilosti
bc. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení,
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednáška založená na výkladu,
Odborné dovednosti
Cvičení (praktické činnosti),
Samostatná práce studentů,
Prezentace práce studentů,
Obecné způsobilosti
Přednáška založená na výkladu,
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Písemná zkouška,
Odborné dovednosti
Individuální prezentace,
Individuální prezentace referátu na cvičení
Obecné způsobilosti
Kombinovaná zkouška,
Doporučená literatura
  • Chundela, Libor. Ergonomie. 1. vyd. Praha : ČVUT, 2005. ISBN 80-01-02301-X.
  • Nenadál a kol. Management kvality pro 21. století. Praha, 2018.
  • Veber, J. Management kvality, environmentu a bezpečnosti práce. Praha, 2006. ISBN 80-2450-289-5.
  • Veber, J. Management kvality, environmentu a bezpečnosti práce. Praha, 2010. ISBN 978-80-7261-210-9.
  • Zelenka, A.; Preclík, V. Racionalizace výroby. ČVUT Praha, 2004.
  • Zídková, Helena; Zvoneček, František. Jakost - styl života pro třetí tisíciletí. Plzeň, 2003. ISBN 80-7043-243-8.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr