Předmět: Nutriční poradenství

« Zpět
Název předmětu Nutriční poradenství
Kód předmětu KTV/NPP
Organizační forma výuky Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Polanová Zdeňka, MUDr.
Obsah předmětu
Definice zdraví WHO, ochrana zdraví a úloha výživy, Nutriční poradce - úloha a cíle, postavení v primární i sekundární prevenci chorob Dietní systém v ČR - historický vývoj a současná situace, léčebná výživa - její význam a přehled základních a speciálních diet Význam stavu výživy, metody zjišťování stavu výživy, hodnocení osob s rizikem malnutrice, nutriční rizika Praktické využití nutričních programů, výživové doporučené dávky, stavování jídelníčku, praktický nácvik metod zjišťování stavu výživy Výživa zdravých osob - energetická potřeba, bazální metabolismus, nároky na přívod živin, výživová doporučení pro českou populaci Výživa zdravých osob - populační cílové skupiny: výživa těhotných a kojících matek, výživa kojenců, dětí a dospívající populace, výživa ve stáří Výživa zdravých osob - zvláštní cílové skupiny: výživa sportovců. Obezita jako rizikový faktor Poruchy příjmu potravy - definice, patogeneze, komplikace, výživová doporučení, léčba, prevence Vliv některých onemocnění na stav výživy, léčebná výživa I. Vliv některých onemocnění na stav výživy, léčebná výživa II. Potravinové alergie a intolerance, nutriční toxikologie. Praktický nácvik sestavení jídelníčku pro chronicky nemocného pacienta.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Kontaktní výuka - 26 hodin za semestr
  • Příprava na souhrnný test [6-30] - 26 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti biologie a chemie na úrovni RVP pro gymnázia.
Odborné dovednosti
Nejsou stanoveny
Obecné způsobilosti
bc. studium: své učení a pracovní činnost si sám plánuje a organizuje,
bc. studium: kriticky přistupuje ke zdrojům informací, informace tvořivě zpracovává a využívá při svém studiu a praxi,
Výsledky učení
Odborné znalosti
vysvětlit význam živin v metabolizmu
stanoví výživové dávky, navrhne nutriční doporučení pro různé populační skupiny
vysvětlí hygienickou problematiku potravin
vysvětlí základy nutriční toxikologie
posoudit výživový stav klienta
Odborné dovednosti
odebere nutriční anamnézu a antropometrické údaje
edukovat a interpretovat nutriční doporučení pro zdravou populaci i pro chronicky nemocné
Obecné způsobilosti
bc. studium: samostatně získávají další odborné znalosti, dovednosti a způsobilosti na základě především praktické zkušenosti a jejího vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru,
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Výuka podporovaná multimédii,
Seminární výuka (diskusní metody),
Odborné dovednosti
Cvičení (praktické činnosti),
Demonstrace dovedností,
Obecné způsobilosti
Přednáška s diskusí,
Výuka podporovaná multimédii,
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Test,
Odborné dovednosti
Test,
Obecné způsobilosti
Test,
není stanoveno
Doporučená literatura
  • BLATTNÁ,J., DOSTÁLOVÁ, I. Výživa na začátku 21.století.. Praha: Společnost pro výživu Nadace NutriVIT,, 2005.
  • KELLER, U. a kol. Klinická výživa.. Praha: Sciente media,, 1993.
  • Krch, František David. Poruchy příjmu potravy : vymezení a terapie. Vyd. 1. Praha : Grada, 1999. ISBN 80-7169-627-7.
  • Krch, František David. Poruchy příjmu potravy. 2., aktualiz. a dopl. vyd. Praha Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-0840-X.
  • KUNOVÁ, V. Zdravá výživa.. Praha, 2004.
  • NEVORAL, J. a kol. Výživa v dětském věku.. Praha, 2003.
  • Sharma, Sangita. Klinická výživa a dietologie : v kostce. 2018. ISBN 978-80-271-0228-0.
  • STANWAYOVÁ, P. Léčebná výživa při běžných onemocněních.. Praha.
  • Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Praha, Grada, 2008.
  • Vilikus, Zdeněk. Výživa sportovců a sportovní výkon. 2. vydání. 2015. ISBN 978-80-246-3152-3.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr