Předmět: Francouzština-virtuální podnik

« Zpět
Název předmětu Francouzština-virtuální podnik
Kód předmětu UJP/FEV
Organizační forma výuky Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Francouzština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Dovhunová Martina, Mgr.
Obsah předmětu
1. týden Úvodní hodina. Ekonomické faktory. Klasifikace firem. Profil zakladatele firmy. Vytvoření týmů. 2. týden Založení podniku - formální náležitosti. Výběr zaměření společnosti, právní formy. Zdroje kapitálu. 3. týden Lidské zdroje. Profil manažera. Rozdělení rolí. Pracovní smlouva. 4. týden Organizace práce. Pracovní schůze. 5. týden Práva a povinnosti zaměstnanců. 6. týden Průzkum trhu. Výběr produktu. Distribuce. 7. týden Marketing. Reklama. 8. týden Výběr obchodních partnerů. Navázání kontaktu. Objenávka. 9. týden Zákaznické oddělení - reklamace. Faktura. Pojištění. 10. týden Platební podmínky. Výsledky firmy. 11. týden Prezentace projektů. 12. týden Závěrečný test. 13. týden Oprava testu. Evaluace.

Studijní aktivity a metody výuky
Kooperativní výuka, Projektová výuka, Demonstrace dovedností, Samostatná práce studentů, Cvičení
  • Kontaktní výuka - 26 hodin za semestr
  • Příprava na souhrnný test [6-30] - 10 hodin za semestr
  • Příprava prezentace (referátu v cizím jazyce) [10-15] - 10 hodin za semestr
  • Projekt týmový [20-60 / počet studentů] - 50 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
- rozlišit tvary přítomného času, minulých časů (perfekta, imperfekta, předminulého času) a budoucích časů (futur proche, futur simple, futur antérieur) u pravidelných i nepravidelných sloves 
- rozlišit tvary oznamovacího, rozkazovacího, podmiňovacího způsobu a konjunktivu (subjonctif) pravidelných i nepravidelných sloves 
- rozlišit řeč přímou a nepřímou v minulosti
- vyjmenovat zásady pro psaní oficiálních pozvánek 
- vyjmenovat výrazy používané při psaní reklamací 
- vyjmenovat základní výrazy a fráze používané při děkovném projevu 
- rozlišit základní gesta používaná ve frankofonní komunikaci a jejich význam 
- vyjmenovat výrazy používané během zahajování a ukončení pracovní schůze 
- rozlišit různé právní formy podnikání ve Francii
Odborné dovednosti
- transformovat řeč přímou na nepřímou i v minulosti
- napsat oficiální pozvánku
- napsat reklamaci i na ni reagovat 
- pronést děkovný projev 
- používat při svém projevu základní gesta užívaná ve frankofonní komunikaci 
- zahájit a ukončit pracovní schůzi 
- vysvětlit rozdíl základních právních forem podnikání ve Francii
Obecné způsobilosti
bc. studium: používá s porozuměním odborný jazyk a symbolická a grafická vyjádření informací různého typu,
mgr. studium: srozumitelně a přesvědčivě sdělují odborníkům i laikům informace o povaze odborných problémů a vlastním názoru na jejich řešení,
Výsledky učení
Odborné znalosti
- pojmenovat dokumenty a formální náležitosti související se založením firmy
- vyjmenovat možné zdroje kapitálu pro založení firmy
- rozlišit dokumenty související s fungováním podniku - pracovní smlouva, objednávka, reklamace, faktura
- pojmenovat možné distribuční kanály
- pojmenovat základní principy reklamy a marketingu obecně
- rozlišit výrazy a fráze používané pro vyjádření hodnocení výsledků firmy
Odborné dovednosti
- analyzovat dokumenty související se založením firmy
- analyzovat a charakterizovat různé zdroje kapitálu
- vyplnit pracovní smlouvu, napsat objednávku, napsat i vyřídit reklamaci, vystavit fakturu
- analyzovat distribuční kanály
- analyzovat reklamu
- popsat hospodaření firmy
Obecné způsobilosti
bc. studium: používají své odborné znalosti, odborné dovednosti a obecné způsobilosti alespoň v jednom cizím jazyce,
mgr. studium: používají své odborné znalosti, odborné dovednosti a obecné způsobilosti alespoň v jednom cizím jazyce,
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Cvičení (praktické činnosti),
Demonstrace dovedností,
Projektová výuka,
Kooperativní výuka,
Samostatná práce studentů,
Výuka podporovaná multimédii,
Diskuse,
Odborné dovednosti
Cvičení (praktické činnosti),
Samostatná práce studentů,
Diskuse,
Skupinová výuka,
Kooperativní výuka,
Obecné způsobilosti
Cvičení (praktické činnosti),
Samostatná práce studentů,
Diskuse,
Projektová výuka,
Kooperativní výuka,
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Průběžné hodnocení,
Výstupní projekt,
Test,
Skupinová prezentace,
Odborné dovednosti
Demonstrace dovedností (praktická činnost),
Výstupní projekt,
Průběžné hodnocení,
Skupinová prezentace,
Test,
Obecné způsobilosti
Demonstrace dovedností (praktická činnost),
Výstupní projekt,
Průběžné hodnocení,
Test,
Skupinová prezentace,
Doporučená literatura
  • BROULAND, P. - KIDLESOVÁ, Z. - PRIESOLOVÁ, J. Francouzsko-český a česko-francouzský hospodářský slovník. Plzeň: FRAUS, 2003. ISBN 80-7238-259-4.
  • PERFORNIS, J.-L. Affaires.com - Cahier d'exercices. Paris: CLE International, 2007. ISBN 978-2-09-0354430-.
  • PERFORNIS, J.-L. Affaires.com - Livre d'eleve. Paris : CLE International, 2003. ISBN 978-2-09-033176-9.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr